marți, 4 martie 2008

No country ...

Dragi tovarăşi capitalişti,

Babacul se îmbracă în fiecare zi în negru, are burtică şi plete ca la cenaclul Flacăra. Altfel e un băiat de gaşcă care îţi ia şi cămaşa de pe tine pentru câţiva dolari. Dar, deobicei, este un om darnic cu suflet larg care dă fără nici o răsplată. Dă gloanţe la tot poporul. Nu prea am înţeles eu ce meserie are, umblă cu un apărat din ălă din care ni l-a recomandat Comisia Europeană ca să eutanasiem porcii de şorici, dar nu sunt prea sigur dacă e chiar măcelar, căci nu a venit nici măcar cu o ciozvârtă, un „adidas” pentru răcituri, ceva, acolo... Dar în schimb am văzut sânge.

Jur pe cravata de pionier că nu îmi place când văd un nenea care când găseşte o servietă cu dolari imperialişti nu se duce la miliţie, pardon sheriff, să o declare ca un cetăţean politically correct al Republicii Socialiste America. Aşa că nu îmi pare rău că nenea a sfârşit-o rău. Şi iarăşi am văzut sânge.

Mai era şi o tante drăguţă pe acolo, o ştiam dintr-un film cu nişte capitalişti scoţieni drogaţi, frumuşică, dar se pare că nici ei nu i-a fost bine. Cred că de ea le-a plăcut şi la unchii Coen, că de data asta unchii nu au măzgălit-o cu sânge.

Ca un băieţel cuminte aş putea să vă povestesc şi de nişte moşnegei care se învârt în povestea ce o spuneam despre babacul şi nenea cel cu dolarii, dar tot ce contează pentru tovarăşi, e că pensionarii au supravieţuit, ori dacă nu au supravieţuit sunt singurii la care li s-a făcut înmormântare creştinească. Fără sânge.

Semnez,

Un spectator cuminte care s-a dus să vadă „No cou ntry for old men” – Traduceţi dumneavoastră cum vreţi dar numai ca în cinematograf, nu. (Nu există ţară pentru bătrâni/No Country for Old Men, SUA, 2007.Regie: Ethan Coen, Joel Coen. Cu: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin, Woody Harrelson, Kelly Macdonald.)

Niciun comentariu: