duminică, 8 iunie 2008

Indiana JonesIndiana Jones si Regatul craniului de cristal/Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, regia Steven Spielberg, cu Harrison Ford, Cate Blanchett s.a.
Indiana Jones a imbatranit cu 19 ani. Cam atat a trecut de la ultima serie Indiana Jones. Din nefericire nu numai tamplele lui Harrison Ford sunt mai argintii sub palaria inconfundabila, dar si ideile creatorilor s-au imputinat pe masura.
Autorii (Spielberg, Lucas &Co) s-au folosit de o poveste inspirata parca din cartile lui Daniken cu extraterestri care au civilizat rasa umana. Ca povestea nu este deloc credibila, si dupa atatea Coduri ale lui Da Vinci, cam obosita, nu e chiar un pacat, nici seriile anterioare nu straluceau la acest capitol. Partea neplacuta este aceea ca actiunea treneaza, rasturnarile de situatie de la o secventa la alta caracteristice seriilor anterioare lipsesc, prin film apare si o fosta iubita a lui Indiana ba chiar si un mostenitor (probabil vor urma si Indiana 5 si 6 cu mostenitorul) aparitii care sparg ritmul si pe de alta parte nici nu sunt exploatate ca teme ce ar da ceva substanta personajului decat superficial. Dialogurile curg lung in ghicitori complexe pe care cred ca nimeni nu le urmareste.
Sigur cateodata ne amintim de ce poate Lucas&Spielberg, vezi scena de lupte cu adversarii sovietici din jungla, calchiata dupa cea din Star Wars III. De altfel referintile si autoreferintele precum cele la stilul Bond sau James Dean sunt usor de identificat. Cate Blanchett in rolul de agenta sovietica ar fi fost o partenera Bond excelenta intr-un film de anii 60.
Dar in final, daca nu esti fan al lui Indiana Jones, nu intelegi deloc ce este in plus fata de alte filme de aventuri care abunda pe ecrane.

Niciun comentariu: