joi, 19 iunie 2008

VivaViva, Regie:Anna Biller, cu: Anna Biller, Bridget Brno, Jared Sanford
Cum sala Elvila Popescu ne oferă ocazia să vedem o selecţie din filmele partcipante la TIFF 2008 am profitat de ocazie să văd o producţie cel puţin intrigantă: Viva.
Povestea este despre un cuplu model al începutului de ani 70 din Los Angeles, unde soţia, cam neglijată de un soţ mult prea ocupat de afecrile sale, experimentează lumea revoluţiei sexuale care cuprinsese America din a doua parte a nilor 60. Din păcate filmul probabil că nu va circula în cadrul cinematografelor comerciale, povestea fiind prilejul multor scene cu nuditate, astfel că doar amatorii de festivaluri cinematografice sau fericiţii care vor prinde un DVD îl vor putea vedea. Sau cu ceva indulgenţă d ela CNC poate va trece şi în cinematografe dar cu programare la ore târzii.
Este genul defilm pe care fie îl deteşti, fie îl apreciezi pe creativitatea sa. Pentru că această poveste banală este ocazia pentru regizoare de a satiriza toate locurile comune, convenţiile, dacă vreţi, kitch-ul producţiilor erotice de sfârşit de anii 60 început de anii 70.
Veţi (re)descoperi frizurile pline de fixativ, machiajul extravagant, costumele din material sintetic.
O satiră bine construită, prin refacerea până la detaliu a unei lumi şi a convenţiilor sale. Din momentul în care accepţi regula jocului pe care îl propune autoarea (să ne jucăm de-a filmul erotic din aii 70) filmul va place. Dacă nu ...nu.

Niciun comentariu: