duminică, 24 august 2008

Cavalerul negru


Cavalerul negru/The Dark Knight, SUA 2008, Regizor: Cristopher Nolan, Cu: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal.

Acest film îmi prilejuişte o reflecţie asupra onestităţii cronicarilor de film profesionişti. Am ajuns la acest film datorită mulţimii de cronici laudative la adresa sa. Sigur, nu pot să nu mă gândesc că poate gusturile mele în materie de film sunt foarte diferite de cele ale majorităţii, dar nici nu pot să trec cu vederea şi ipoteza că toate aceste cronici extrem de favorabile sunt doar expresia disperării producătorilor de a-şi recupera imensa investiţie făcută cu acest film. Tare îmi vine a crede că toate aceste cronici bune sunt doar nişte scrieri interesate şi subvenţionate, pentru că părerea mea este că acest ultim film din seria Batman este unul extrem de slab.

Scenariul merge de la la banal la penibil. Nici un personaj nu primeşte vreun pic de conţinut, nu se crează nici un ataşament faţă de nimeni, sunt doar nişte marionete goale. Nici măcar Batman nu este creionat ca şi caracter (poate doar ca un fel de versiune de Bond afemeiat la extrem, dar nici această latură ludică nu este exploatată). Sigur, mai toţi ştim cine este Batman, dar un minim efort de a creiona personajul este de dorit, şi toţi scenariştii şi regizorii de filme cu supereroi, fie şi în cele mai de duzină producţii, nu uită să introducă câteva scene care să contureze caracterul personajului, să-l prezinte publicului, şi astfel să se creeze legătura emoţională cu acesta. Ce să mai vorbim de celelate personaje din film care sunt cu totul schematice. Şi asta într-un film care ţine apropape două ore şi jumătate, deci timp de a construi personajul este suficient. Firul narativ este plin de rupturi şi acţiuni care se pierd. De exemplu, la un moment dat poliţia pleacă să-l prindă pe Joker (personajul negativ) în baza unei informaţii date de Mafie. Dar nu se întâmplă nimic, căci se continuă cu altceva. Şi e doar un exemplu. Personajele mor şi învie fără nicio minimă explicaţie, ca un fel de hopa-mitică cade în c.. şi se ridică, vorba comerciantului de bâlci, care duce tot spectacolul la nivelul de circ ieftin. Totul este presărat cu discursuri moralizatoare şi situaţii limită atât de obosite şi răsuzitate încât nu stârnesc decât plictiseala.

În ce priveşte regia aceasta nu reuşeşete să repare mai nimic şi adânceşte penibilul. Scenele de acţiune, care ar trebui să fie sarea şi piperul filmului sunt în general mediocre, iar de mult ori filmate şi montate confuz.

Desigur Heath Ledger a încercat să facă cât mai bine personajul negativ (Joker), Michael Caine şi Morgan Freeman sunt impecabili în apariţiile episopdice pe care le au, dar toate acestea nu salvează filmul.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Inca nu l-am vazut deci nu ma pot pronunta. Am fost impresionata pana acum de numeroasele aprecieri care au curs pe marginea lui asa ca ma abtin pana nu-l vizionez. Cred ca e prima recenzie care nu urca filmul asta pe podium si tare mi-e teama ca nici eu nu o sa fiu asa impresionata de el :D

felix tudoriu spunea...

Chiar nu merita sa-l vazi. Pierzi timpul (dupa ce ca e slab e si extrem de lung).

Am vazut si Gegen die Wand pe DVD si am fost incantat, asa ca vazand Fatih Akin pe afis am dat fuga la cinema sa-i vad noua productie.