duminică, 10 august 2008

Fratele meu e fiu unic


Fratele meu e fiu unic/Mio fratello e figlio unico,Italia, 2007.
Regie: Daniele Luchetti. Cu: Elio Germano, Riccardo Scamarcio, Diane Fleri, Alba Rohrwacher, Angela Finocchiaro.

Un film italian in cinematografele noastre este in sine un eveniment.
Fratele meu e fiu unic este in primul rand un film italian. Un film plin de temperament si sentimente. Un film italian si prin povestea sa foarte ancorata in realitatea italiana, agitata Italie a anilor 60-70, prinsa intre extremele politice, Brigazile Rosii, fascisti, Mafie, etc.

Filmul nu este, insa, si din fericire, deloc unul politic sau angajat, putind fi receptat cu usurinta de orice spectator de pe orice meridian. Pentru ca aceasta Italie ravasita de pasiuni politice este povestita prin intermediul a doi tineri frati Accio (Elio Germano) si Manrico (Riccardo Scamarcio), care aleg drumuri politice contradictorii unul se alatura fascistilor, celalalt devine activist comunist.

Povestea este astfel una despre cautarea unei identitati intr-o lume dezradacinata si un parcurs initiatic (sinuos) catre asumarea unor valori care conteaza cu adevarat.

O poveste spusa prin doi actori excelenti in rolurile lor. In primul rand Elio Germano, care nu este deloc un actor sex-simbol, reuseste sa exprime complexitatea unui Accio care penduleaza de la timiditate si atasament, pina la violenta gratuita ca expresie a unei fronde permamente fata lumea ce-l inconjoara. Exact opusul sau, Riccardo Scamarcio intruchipeaza impetuozitatea lui Manrico, cu adevaruri asumate in graba, sustinut si de o prezenta fizica remarcabila.

Nu in ultimul rand este meritul regizorului care nu numai ca reface un cadru al unei anumite secvente istorice, dar recreaza insasi maniera de receptare a unei anumite perioade. Filmul incepe in maniera cinematografica a realismului italian pentru ca sa treaca la cadre mai nervoase caracteristice filmului angajat al anilor 70.

Poate ca nu este o capodopera care va ramane in topul celor 100 cele mai bune filme din toate timpurile, dar in orice caz un film care merita sa fie vazut.

Niciun comentariu: