marți, 30 septembrie 2008

BoogieBoogie, Romania, 2008.Regie: Radu Muntean.Cu: Dragos Bucur, Anamaria Marinca.Durata: 114 min.
Probabil ca principalul minus al acestui film este acela ca am asteptat prea mult de la el.
Fara sa fie un film slab, totusi este o productie care dezamageste.
In esenta filmul este centrat pe povestea lui Bogdan (poreclit si Boogie), un barbat la varsta mijlocie, casatorit, cu un copil, il astepata si pe al doilea, care se poate descrie ca un individ apartinand clasei de mijloc cu succes material (chiar si dupa standarde occidentale, nu numai cele ale Romaniei unde se desfasoara actiunea). Totusi Boogie traieste inca nostalgia tineretei libertine si fara obligatii, si intalnirea cu doi amici din liceu declanseaza povestea unei nopti in care, alaturi de acesti prieteni, cauta sa reinvie, iluzoriu, o frantura din vremurile de care isi aduc cu drag aminte.
Titlul, Boogie, trimite desigur la Boogie nights, dar intr-o varianta derizorie, semn ca, in fapt, reintoarcerea este imposibila.
Este suficient pentru o intriga interesanta, dar prea putin pentru un film cu adevarat bun. Pentru ca autorul nu mai pune nimic in plus, desi ar fi existat posibilitati, precum problema generatiei foarte interesante care a trait copilaria si adolescenta in comunism si s-a maturizat in tranzitia postcomunista, sau pretul succesului clasei de mijloc contemporane (cu referinta speciala la cea din Estul Europei). Dar nu, filmul se limiteaza in a prezenta deziluziile varstei de mijloc masculine, un subiect prea mic pentru a merita un film intreg.
De remarcat totusi prestatia lui Dragos Bucur si a Anamariei Ilinca in scenele de cuplu unde reusesc sa redea natural tensiunea si absurdul conflictelor si impacarilor.
Un minus, de natura tehnica, este sunetul, care capteaza efectiv enervant (sa ne amintim de gagurile privind copilaria cinematografului sonor din Cantand in ploaie) orice zgomot de fundal.

Niciun comentariu: