duminică, 14 septembrie 2008

Furtuna tropicala


Furtuna troicala/Tropic Thunder
SUA-Germania, 2008. Regie: Ben Stiller. Cu: Jeff Kahn, Robert Downey Jr., Anthony Ruivivar, Jack Black, Jay Baruchel. Durata: 107 min.

Se produce cel mai scump film de razboi despre interventia Americana in Vietnam. Insa lucrurile nu prea merg. Vedetele, Tugg Speedman (Ben Stiller) eroul filmelor de actiune tip Rambo, Kirk Lazarus(Robert Dawney Jr.) detinator de Oscaruri care ca sa intre in pielea personajului isi pigmenteza pielea in negru, Jeff Portnoy (Jack Black) cunoscut pentru comediile usurele cu gaguri despre flatulatii si cam toxicoman, Alpa Chino (Brandon T Jackson) vedeta rap care face afaceri din orice, sunt pe cale sa falimenteze acest proiect cinematgrafic. Pentru a mai dinamiza filmarile si a le fac mai credibile, vedetele plus un debutant sunt lasati in jungla pentru un fel de reality movie. Aici intalnesc o banda de traficanti de droguri si urmeaza catastrofa si situatiile comice.

Ben Stiller revine in acest film in tripla calitate de actor, regizor si coscenarist asa cum a facut-o si la Zoolander.

De aceasta data insa ii iese cu mult mai bine. Filmul este o satira acida la adresa sistemului hollywoodian. Cu atat mai acida cu cat de aceasta data este depasita simpla satira privind aspectele exterioare (fara a lipsi insa destule gaguri despre apucaturile vedetelor, regizorilor, producatorilor, agentilor, si altora din universul filmului) atacand fundamentul industriei de produs iluzii, jocul cu realitatea si iluzia. Referinele la filmele de razboi produse la Hollywood abunda. Astfel filmul depaseste stadiul de comedie usurica de vara, prezentand momente de umor subtil. Partitura generoasa da posibilitate tuturor actorilor sa fie memorabili in acest film, cu o nota speciala pentru Robert Dawney Jr. care exploateaza toate subtilitatile umoristice (si nu numai) ale rolului.

Fimul gazduiste aparitiile savuroase ale altor vedete, anume Nick Nolte si Tom Cruise, desi pentru acesta din urma, in afara cazului ca sunteti foarte perspicace, veti avea nevoie sa cititi creditele de pe genericul final pentru a va da seama in ce rol a jucat.

Niciun comentariu: