sâmbătă, 20 septembrie 2008

Nu ne lua in seamaNu ne lua in seama/Non pensarci, Italia, 2007.Regie: Gianni Zanasi.Cu: Valerio Mastandrea, Anita Caprioli, Giuseppe Battiston, Caterina Murino, Teco Celio.


Un film care chiar trebuie luat in seama. Este un film despre care este si greu sa spui ce ti-a placut. Nimic nu este extraordinar , dar totul, povestea, actorii, filmarile, montajul, sunt cu toate asa de bine potrivite si la locul lor incat nu poti sa nu iubesti acest film.


Un rocker, care tocmai trece de prima tinerete, aflat la un moment de criza, iubita il inseala, spectacolele ies prost, muzica se transforma in rutina, alege sa se intoarca in casa parinteasca. Astfel descoperim pe , probabil, cea mai simpatica familie disfunctionala pe care a dat-o cinematografia, familia Nardini. Parintii sunt imagini ale conservatorismului familial, si ascund povesti vechi cu implicatii grele pentru cei mai tineri, fratele trece printr-un divort si se zbate, fara prea mult succes, sa salveze de la faliment afacerea familiei, sora traieste retrasa si interesata mai mult de delfini decat de socializare, incat este banuita ca e lesbiana.
Astfel ca fiul ratacitor intors in familie se trezeste implicat in toate aceste drame personale ale celorlalti membrui ai familiei si incearca, cu mai multa sau mai putina pricepre, sa le solutioneze.

De altfel un mare atu al filmului este chiar personajul principal, Stefano Nardini, jucat de Valerio Mastandrea, un adult care traieste o adolescenta tarzie, si care se trezeste partas inocent la problemele de oameni mari ale celorlalti.
Ceilalti, familia Nardini, sunt receptati cu dragoste, si tocmai aceasta face diferenta fata de celelalte filme care trateaza problema familiei disfunctionale in lumea nebuna a modernitatii, caci nicio drama majora nu se intampla, nicio nota acida nu transpare, ci doar bucuria de fi, totusi, o familie. Familie care nu este o solutie a problemelor, nu este nici sursa de probleme suplimentare, caci multe lucruri se rezolva de la sine in familie, ci doar locul din care poti (re)descoperi cine esti, pentru a merge mai departe sa-ti urmezi visul.

Niciun comentariu: