joi, 6 noiembrie 2008

Citeste si arde
Citeşte şi arde/Burn after Reading, 2008, SUA, regis şi scenariu Ethan şi Joel Coen, cu Brad Pitt, George Clooney, John Malkovich
Probabil unul dintre cele mai destepte filme ale anului.

Fara sa fie o parodie, este un film care demontează minuţios toate miturile (şi kitch-ul) filmului cu spioni produs la Hollywood.

Cu talentul binecunoscut al fraţilor Coen de a crea personaje care acţionează în linii îngroşate şi exemplare conform normelor absurdului impus de tirania existenţei cotidiene, toate elementele unei povesti cu spioni sunt dezasamblate şi reconstruite într-un anti-spy-movie.

În plan secund, într-o Americă obsedată de antiterorism si spionita, filmul poate fi privit şi ca o satiră la adresa serviciilor secrete.

Personajele sunt cele care dau savoare filmului. Un agent CIA scos pe tuşă (Malkovich) cam alcoolic, înşelat de o nevastă care se ţine cu un individ obsedat de sex (Clooney), nevastă care face pierdute nişte note secrete ale fostului agent, un fel de băiat de cartier versiune americană care găseşte documentele secrete (Brad Pitt, filmul merită să fie văzut fie şi numai pentru Pitt în acest rol, de altfel, cu totul secundar), o funcţionară obsedată de a-şi face operaţii estetice (Francesc Mc Dormand), care încearcă să valorifice documentul secret descoperit, care la rândul ei se culcă cu Clooney ca să se închidă cercul.

Plus o galerie întreagă de alte personaje, agenţi CIA, agenţi ruşi, avocaţi, cu apariţii episodice cât se poate de savuroase.

Evident CIA este peste tot, dar în fapt „e pe nicăieri”.

Un comentariu:

Anonim spunea...

merci, batrane; am mers - pe mana ta - la filmul asta, si am facut cat se poate de bine. ca daca era dupa mine, nu mergeam veci-pururi la un film care se cheama "Citeste si arde"!