
Magarusul buclucas/Donkey xote, Spania, Regia: Jose Pozo, voci Andreu Buenafuente, Luis Posada, David Fernandez, Jose Luis Gil (din pacate versiunea care circula in cinematografele romanesti este cea dublata in engleza)
Este imbucurator sa constati ca o productie europeana incearca sa rivalizeze cu marii producatori de animatii americani. De la inceput se declara aceasta intentie, chiar in film fiind amintit Shrek. In general stilul animatiti seamana cu cel din mult mai celebra serie Shrek.
La capitolul tehnic -animatie, spaniolii se dovedesc la fel de buni ca si cei de peste ocean, vizual totul dand foarte bine.
Totusi comparatiile favorabile cu productiile americane se opresc aici. Daca animatia 3D este fara cusur, la capitolul naratiune cinematografica animata realizatorii lui Donkey xote mai au mult de invatat. Desigur, a spune povestea lui Don Quixote din perspectva magarusului lui Sancho Panza este o gaselnita care poate da nastere multor momente comice. De altfel nu se poate spune ca lipsesc gagurile, ele exista, desi uneori sunt cam burlesti, iar comicul burlesc nu prea merge in animatie, caci burlescul se hraneste tocmai din conflictul sau cu realitatea, in timp ce animatia este campul fanteziei pure.
Dar cel mai mult filmul sufera la continuitatea pivestii si la oferta de motivatii. Secventele din film, oricat de bine facute, par rupte din intreg, niste mici filmulete mai bune sau mai putin reusite, dar care nu reusesc sa se prinda nicicum una de alta. Personajele au motivatii subtiri, iar uneori motivatia pur si simplu lipseste. Realizatorii, mandrii de opera lui Cevantes si probabil din prea multa deferenta fata de ea, au ignorat regula ca filmul de animatie este o fabula, unde personajele sunt simple dar puternic conturate, conflictele puternice, iar deznodamantul este umorul. Pentru cine nu cunoaste ceva mai bine pe Cervantes, multe glume raman criptice, si motivatiile absconse. Scenariul ar fi putut fi baza unui bun film cu actori, dar pentru un film de animatie este nepotrivit, animatia nefacand decat sa-i sublinieze slabiciunile.
Deci , o incercare reusita tehnic, dar prea putin artistic
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu