duminică, 11 ianuarie 2009

Prietenie modelPrietenie model/Role models, SUA-Germania, 2008.Regie: David Wain.Cu: Seann William Scott, Paul Rudd, Christopher Mintz-Plasse, Bobb'e J. Thompson, Elizabeth Banks.
Ca sa ma exprim ca in film toata povestea este o incercare a autorilor de a aburi spectatorii.
Doi indivizi, colegi in munca de promovare a unei bauturi energizante, ajung sa ispaseasca o pedeapsa de 150 de ore de munca in folosul comunitatii, fiind inscrisi intr-un program in care fiecare trebuie sa fie fratele mai mare pentru un pusti din cei de care parintii nu prea au timp sa se ocupe. Bineinteles ca actiunea incepe, previzibil, dezastruos, cei doi par ca nu au nicio sansa sa se inteleaga cu pustii repartizati, dar, ca deobicei in filme, lucrurile se aranjeaza, relatiile se intaresc, adultii ajung sa redescopere farmecul unei abordari inocente a vietii, copii sa se descopere pe ei insisi, etc. etc., bla-bla-bla.
Daca rezistati la acest mix de sirop sentimental veti descoperi si aspectele pozitive ale filmului, care constau intr-o distributie excelenta cu actori care isi fac rolurile atat de bine incat veti rade copios si veti uita cat de tocita si comuna este formula care constituie intriga filmului.
Cel mai cunoscut din distributie este Seann William Scott in rolul lui Wheeler, un individ cam obsedat de sex, esuat profesional in rolul de mascota a bauturii energizante pe care o promoveaza, cu un limbaj colorat, dar cu inima mare. El se completeaza cu Paul Rudd in rolul lui Danny ,coleg de serviciu cu Wheeler, mult mai sobru, cam egoist. Cei doi devin mentorii a doi adolescenti interpretati de Christopher Mintz-Plasse si Bobb'e J. Thompson, care probabil vor face cariera la Hollywood. O nota speciala pentru Jane Lynch, o actrita pe care mai toti dintre noi nu am observat-o in zeci de seriale TV americane sau alte roluri anodine din filme pentru marele ecran. Ei bine in acest film detine partitura de sefa a programului prin care copii sunt repartizati pe langa mentorii lor adulti. O sefa speciala, caci este in acelasi timp o fosta consumatoare de droguri cu un trecut tumultuos, inclusiv infractional, astfel ca toate dialogurile cu aceasta sunt la limita intre abordarea responsabila pentru soarta copiilor si comportamentul psihopatologic. De vazut...

Niciun comentariu: