luni, 9 februarie 2009

DespereauxPovestea lui Despereaux/The Tale of Despereaux, SUA-Marea Britanie, 2008.Regie: Sam Fell, Robert Stevenhagen.Cu: Matthew Broderick, Dustin Hoffman, Emma Watson, Tracey Ullman, Kevin Kline.

Pentru că au văzut că şobolanii fac succes la public cei de la Universal au încercat să repete lovitura după modelul Ratatouille. Ba chiar au introdus şi o poveste cu mâncăruri gustoase şi parfumuri culinare, ca să nu rateze ceva din reţeta succesului original.

De la voinţă până la putirinţă, însă, este cale lungă. Aşa că dincolo de simpaticul Despereaux, un şoricel cu o mutriţă de neuitat, cu mare lucru nu rămânem din film. Altfel sunt de toate, un rege cam ipohondru, o regină care moare înecată cu supă, o prinţesă blondă, o servitoare cam frustrată, un şobolan dictator, un şobolan disident, un bucătar şi ucenicul său vrăjitor (sau invers), o grămadă de poveşti, care mai de care mai moralizatoare, dar în final fără să reuşeşti să îţi placă de cineva, adică plictiseală mare. Semnul cel mai clar al lipsei de idei din partea realizatorilor este vocea din off care revine la mai fiecare cinci minute ca să ne explice ce ar trebui să înţelegem din secvenţele pe care le vedem. Dacă spectatorul nu se descurcă singur prin hăţişul narativ al poveştii şi este nevoie să fie dus de mână, atunci mai bine te îndrepţi spre un spaţiu unde te descurci şi singur, la o poveste cu amicii la un suc, la o bere, mă rog, după vârsta fiecăruia.

Niciun comentariu: