joi, 19 februarie 2009

Nonconformistii


Nonconformistii/Revolutionary Road, SUA-Marea Britanie, 2008.Regie: Sam Mendes.
Cu: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Michael Shannon, Ryan Simpkins, Ty Simpkins.

Avand in vedere ca eroii principali sunt intrupati de aceiasi Kate Winslet si Leonardo DiCaprio se poate spune ca filmul reprezinta un fel de ce-ar fi daca Jack Dawson ar fi supravietuit scufundarii Titanicului, si s-ar fi casatorit cu Rose: adica ar fi devenit o plicticoasa familie americana.

Acest film care se doreste un American Beauty 2 (pina si muzica seamana) ne transporta in frustrarile familiei medii americane a anilor 50, pentru care urmarea visului american, casa, masina, o slujba sigura nu tin locul fericirii. In ciuda prestatiei deosebite a celor doi actori o nota de fals insa te insoteste tot filmul. Mendes nu reuseste sa mai regaseasca tonul potrivit pentru o astfel de poveste asa cum a facut-o in marele sau succes American Beauty. Acolo povestea cu cinism si umor despre drama implacabilului destin derizoriu al individului prins in angrenajul existenei moderne (caci modelul american s-a mondializat si putem generaliza fara teama de a gresi). Acum, in Nonconformistii, incearca sa tranforme in tragedie clasica (nici tema nebunului care reveleaza adevarul nu lipseste) o drama marunta a unei familii americane din suburbii, care prinsa in rutina unei existente confortabile viseaza sa evadeze la Paris, plan care nu se va realiza niciodata. Oricata valoare ar adauga acestei povesti jocul atent la detaliul psihologic al celor doi protagonisti, miza ramane totusi modesta si in final personajele raman straine simpatiei spectatorului.

Un comentariu:

cuni spunea...

am vazut pana au iesit de la teatru si au oprit masina pe drumul ala si di caprio numai fuck zicea, mama ce film distrus. Pacat de regizorul lui American Beauty filmul nr. 1 din toate timpurile.