joi, 4 iunie 2009

Coraline


Coraline, USA 2009, Regia Henry Selick, Voci: Dakota Fanning, Teri Hatcher, Keith David
Coraline este un film altfel. Sa nu-I spuneti cumva Caroline ca se supara. E un desen animat, dar nu va duceti cu sperante ca veti hohoti cu gura pina la urechi in timp ce ingurgitati floricele. Coraline s-ar putea sa va faca sa scapati punga pe jos si e pacat de banii risipiti.

Coraline este un personaj de basm. Un basm insa mai aproape de lumea povestilor lui Andersen, decat de fanteziile multicolore de astazi. Copiii rai pot sa o pateasca, iar vrajitoarea cea rea e chiar rea si urata. Asa ca e mai bine sa asculte de parinti. Si chiar daca veti zambi pe alocuri atmosfera de film noire o sa va insoteasca tot timpul.

Coraline nu este o lume generata in pixelii unui computer. Coraline este multa arta si dibacie mestusugareasca (a se vedea si genericul de inceput cu atentie), adica un film facut cu papusi animate. Un film cu papusi animate care depaseste orice ati vazut pina acum de acest gen pentru ca ingeniozitatea realizatorilor fac din film unul comparabil cu foarte stilizatele filme de gen create pe calculator.

Mai pe scurt, daca veniti la film fara prejudecati, fara sa va asteptati sa vedeti vreun Shrek sau Madagascar (orice comparatie cu acestea fiind deplasata, stilurile fiind total diferite), veti aprecia aceasta bijuterie animata.

Un comentariu:

cuni spunea...

bijuterie ? in niciun caz, o mare plictiseala, decat pana la jumatate am reusit sa-l vad, tot crezand ca devine interesant.