miercuri, 1 iulie 2009

The Schoolgirl's Diary

The Schoolgirl's Diary/Han Nyeohaksaengeui Ilgi, Korea de Nord 2006, Regizor: Jang In-hak,Cu: Pak Mi-hyang, Kim Jin-mi, Kim Yeong-suk, Kim Cheol.
Film vizionat in cadrul Festasia
Daca va era dor de filmele nord-coreene in care toti protagonistii plangeau organizatorii festivalului Festasia au pus la dispozitia doritorilor o mostra. E adevarat ca se plange mai moderat de data aceasta, insa filmul este un exemplu de proletcultism, propaganda comunista si cult al personalitatii. Cei care mai sunt nostalgici dupa vremurile comunismului ar trebui sa li se puna in fiecare zi spre vizionare obligatorie un astfel de film pentru ca sigur se lecuiesc.
Subiectul nici nu prezinta importanta, ceva despre o adolescenta care este revoltata de viata parintilor sai care sfarseste sa inteleaga in final ca acestia sunt niste oameni care urmeaza pe deplin cerintele partidului si tarii si deci sunt niste modele exemplare etc.etc.etc.
Subiectul nu prezinta importanta pentru ca totul este impanat ambundent cu propaganda comunista si un desantat cult al personalitatii "conducatorului iubit" (de unde am mai auzit oare asta?)
Totul filmat intr-un stil vetust in care se simte totusi modul de receptare asiatic al imaginii cinematografice, iar actorii par niste roboti pusi sa execute un dans ritual de adulare a comunismului si sefului de partid (poate ca in sine actorii sunt niste actori buni dar in acest film nu au nicio sansa sa o arate). Singurele personaje "umane" sunt un pisoi si niste catei care apar prin cadru.
In concluzie o tragicomedie, comedie pentru ca momentele de propaganda desantata starnesc rasul oricarei persoane care cugeta liber, tragica la gandul ca sunt oameni care trebuie sa suporte un astfel de regim politic ilustrat in acest film.

Niciun comentariu: