miercuri, 12 august 2009

Secret de familie

“Secret de familie”/”Un Secret” – de Claude Miller, cu: Cécile de France, Patrick Bruel, Julie Depardieu, Ludivine Sagnier, Mathieu Amalric, Nathalie Boutefeu.

Un film care nu este deloc un simplu film despre suferinta evreilor in impul celui de al doilea ratboi mondial. Este in primul rand un film care priveste mai putin inspre victime, cat spre supravietuitori. Nu este nici un film tip „Alegerea Sophiei” despre sechelele si culpa alegerilor facute in vremuri infioratoare, pina la urma, in acest film nu supravietuitorii aleg. Si totusi este un film despre o suferinta si o culpabilizare pe care cei care supravietuiesc o resimt impotriva oricarei logici si abordari rationale. Dragostea dintre Maxime si Tania (fosti cumnati) care, supravietuind isi continua viata alaturi, desi nu a incalcat vreo regula este umbrita de tot ce ar fi putut sa fie, si de vina.
Cu un montaj complicat, povestea sare, intermitent, de la anii 80 la anii 50 si apoi la lumea anilor 30 si razboiului, filmul este si o remarcabila experienta vizuala, caci reconstituie minutios o atmosfera caracteristica acelor perioade din istoria Frantei.

Niciun comentariu: