joi, 17 decembrie 2009

Ziua care mi-a schimbat viata

Ziua care mi-a schimbat viata/Le premier jour du reste de ta vie, Regie: Remi Bezançon.Cu: Jacques Gamblin, Zabou Breitman, Deborah Francois, Marc-Andre Grondin, Pio Marmai.
Daca nu prindeti bilete la avanpremiera la Avatar, va propun un premiu de consolare, mergeti la "Ziua care mi-a schimbat viata". Singura problema la acest film e ca nu are bugetul de sute de milioane de dolari pentru promovare precum Avatar. In plus veti vedea actori reali (si ce actori!!!) si nu imagini generate pe computer.
Este un film despre o familie, o istorie de familie prinsa in vreo doua decenii. Acest timp se comprima in cateva episoade, prezentate subiectiv din partea fiecarui memebru al familiei.
O familie cu bucuriile si dramele ei, adica un film care poate fi si tragic si amuzant in acelasi timp. Veti rade in hohote, dar veti pleca si cu o lacrima ascunsa pe undeva intr-un colt.
In manifestari pare ca familia se descompune, si fiecare pare sa deteste pe cate cineva daca nu cumva pe toti ceilalti.
Dar filmul nu este despre ce fac si spun, ci mai ales despre ceea ce nu fac si despre taceri si acolo descoperi imensa dragoste dintre acesti oameni. Scena minutului de tacere pe care il impune bunicul (spre plictisul nepotilor mai tineri si care inca nu au ajuns sa inteleaga) este definitorie.
Un astfel de film are nevoie de o apropiere intima din partea aparatului de filmat si aici este meritul regizorului ca a gasit tonul potrivit si de actori sa umple o poveste in care, in definitiv, nu se intampla nimic extraordinar in afara aventurii de fiecare zi a vietii obisnuite. Toti actorii merita aprecieri , cu o nota speciala pentru Jaques Gamblin in rolul tatalui, extrem de discret, dar cu atat mai emotionant. Un plus si muzica filmului cat s epoate de inspirata.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Care e numele otiginal

felix tudoriu spunea...

Le premier jour du reste de ta vie