marți, 16 martie 2010

InvictusNeinfrant/Invictus, SUA, 2009.Regie: Clint Eastwood.Cu: Morgan Freeman, Matt Damon, Tony Kgoroge, Patrick Mofokeng, Matt Stern
Clint Eastwood surprinde din nou, prin alegerea unui subiect care probabil nu este pe lista de prioritati ale producatorilor de la Holywood. Africa de Sud , apartheid, Nelson Mandela, rugby, nu sunt pe lista subiectelor care atrag valuri de spectatori.
Clint Eastwood face, din nou, un film bun dintr-un subiect nu foarte ofertant. Povestea curge liniar, despre un erou, Nelson Mandela care nu face decat sa ierte si sa-i invete pe altii sa ierte, in incercarea sa de a crea o natiune a Africii de Sud dincolo de gravele clivaje rasiale si etnice, care persista fie si daca apartaheidul a incetat in mod oficial.
Fara trucuri regizorale, cu armele cinematografului clasic, cu cadre atent pregatite, incadrari clasice, Clint Eastwood gaseste tonul potrivit pentru a spune o poveste de altfel previzibila. E un cinematograf care nareaza precum ar spune un basm in care balaurul sigur va fi ucis de Fat Frumos, dar important este ritualul care se parcurge pina la acel moment culminant. Clint Eastwood stie ca important nu este ce se intampla, ci cum se intampla, are rabdarea sa zaboveasca, sa lungeasca timpul atat cat trebuie pentru a intelege si a ne patrunde de semnificatia a ceea ce vedem.
Inutil sa spun ca Morgan Freeman este, asteptat, un Mandela credibil, iar Matt Damon ii da replica pe masura din postura de capitan al unei echipe de rugby a Africii de Sud, formata aproape numai din albi, care trebuie sa castige Campionatul Mondial nu numai pentru sine, ci si pentru a suda cumva o lume extrem de dezbinata.

Niciun comentariu: