marți, 29 iunie 2010

The Ghost WriterThe Ghost Writer/Marioneta,Franta-Germania-Marea Britanie, 2010.Regie: Roman Polanski.Cu: Ewan McGregor, Jon Bernthal, Kim Cattrall, Pierce Brosnan, Tim Preece.


Prefer sa ma refer la titlul original al filmului pentru ca traducerea Marioneta este total neinspirata. Ghost Writer este ceea ce se numeste in terminologia noastra "negrul" adica scriitorul care scrie cartea ce urmeaza a fi publicata sub numele vreunei personalitati. In esenta despre asta este vorba in film, un scriitor (Ewan Mc Gregor) este angajat de un fost prim ministru al Marii Britanii pentru a redactata cartea de memorii ce urmeaza a aparea sub numele acestui politician. Asa ajunge in mijlocul unor intrigi obscure dar evidente periculoase (predecesorul angajat pentru acelasi job apare ca fusese asasinat).
Aceasta intriga este ocazia pentru Roman Polanski sa faca un exercitiu formidabil si extrem de reusit de stil. Intr-o lume a thriller-ului cu mult singe si impuscaturi, Polanski construieste un film in maniera lui Hitchcock, in care tensiunea se acumuleaza din sugestii, gesturi discrete, din lucruri care mai ales nu se intampla. Regizorul demonstreaza ca, in lumea telefonului mobil si a internetului, thriller-ul de calitate, inteligent, este posibil, iar evolutia tehnologica o scuza penibila pentru producatori de a indopa publicul cu filme submediocre.
Nu trebuie uitata echipa de actori, iar Kim Cattral, binecunoscuta din usurelul "Sex in the city", a crescut in ochii mei cu acest film.

Niciun comentariu: