sâmbătă, 12 iunie 2010

Taverna Soul Kitchen

Taverna Soul Kitchen/Soul Kitchen, Germania, 2009. Regie: Fatih Akin. Cu: Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreu, Birol Unel, Anna Bederke, Pheline Roggan

Fatih Akin nu-si dezminte renumele si face inca un film minunat, de aceasta data intr-o indubitabila nota comica. In centrul povestii se afla un emigrant grec din Germania care incearca sa supravietuiasca cu mica sa afacere un restaurant din marginea unui oras german.
In fapt Akin prezinta o lume a minoritarilor, dar de aceasta data nu neaparat a minoritatilor etnice, desi nu uita sa infatiseze in film greci , turci, tigani ... Dar mai ales este o lume a tuturor celor care traiesc in afara societatii de consum, care isi construiesc fericirea in afara unei lumi guvernate de reguli stricte si eficienta. Sunt acolo rockeri, borfasi marunti, boemi, cu totii ajungand sa graviteze in jurul acestui restaurant, Soul Kitchen, facut sa mearga cu multe peripetii de grecul nostru emigrant.
Un film care dincolo de mesajul destul de comun "traieste-ti viata" vine cu o vitalitate a comunicarii cinematografice caracteristice lui Akin, un spirit pe care o sa-l numesc "balcanic", facand o paralela cu filmele lui Kusturica, desi tehnicile celor doi sunt foarte diferite, si totusi poti identifica o sensibilitate comuna.

Niciun comentariu: