miercuri, 11 august 2010

InceptionInception/Inceputul, SUA- Marea Britanie, 2010.
Regie: Christopher Nolan. Cu: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy, Ken Watanabe, Marion Cotillard

Vestea proasta este ca e un film de Chris Nolan cunoscut pentru o multime de dude cu parfum de film de actiune. Nolan nu e un individ prea original si nu a dat dovada de prea multa creativitate cinematografica niciodata. Nici acum nu rupe gura targului cu asa ceva, astfel ca trebuie sa spun ca e furat mult din Matrix, asezonat cu scene intime a la Soderbergh. Totul pe un scenariu cu multe fisuri in construirea intrigii.
Vestea buna este ca acest cocktail de stiluri, cu un scenariu de o calitate indoielnica, este extrem de bun. Povestea nebuneasca despre eroul care umbla prin visele unora si altora, chinuit de propriile vise (sau cosmaruri) este captivanta, si are toate sansele sa devina un film cult. Pina la urma marile filme nu au fost neaparat cele mai originale , ci doar cele care au stiut sa raspunda cel mai bine viselor si angoaselor spectatorului. In plus DiCaprio si Marion Cotillard stiu sa poarte in rolurilor lor angoasa cosmarului, fericirea nepaminteana a visului si a dragostei (umbla vorba prin tabloide ca au trecut si in viata reala la o peveste de dragoste). Asa ca recomand oricui sa lase ochiul critic acasa, si sa se lase prins de povestea de vis (la propiu) a filmului. Iar daca naratiunea este vis sau realitate, cum se chinuie multi sa caute indicii prin film, nici nu mai conteaza.

Niciun comentariu: