Duminica 17 octombrie Anim'est s-a incheiat cu selectia filmelor premiate. Iata ce am vazut pe acolo:
Big Bang Big Bum r. Blu, Italia 2010 - Trofeul Anim'est. Film intr-o tehnica extravaganta si intr-adevar impresionanta in sine. Autorul sau a animat imagini realizate in tehnica graffiti pe ziduri, case, conducte, poduri, cisterne de mare capacitatte, impreuna cu diverse obiecte, deseuri, etc.
Kerity, casa povestilor/ Eleonor's Secret r. Domenique Monfery, Franta- Iatalia 2009 - premiul pentru lung metraj. Un film adresat pustilor care invata sa citeasca demonstrandu-le intr-o maniera agreabila importanta acestui lucru. Un film cu lipici probabil la pici cu o grafica buna, si o poveste bine condusa in care se insereaza diverse personaje din cele mai populare basme. Totusi nimic peste medie.
Copilas de praf/ Dust Kid r. Yumi Jung, Coreea de Sud, 2009 - premiul pentru scurt metraj. O chestie in alb si negru, cu un mesaj aproape impenetrabil, ceva desprei acceptarea eului de catre noi insine. De gustibus...
Anna Blume r. Vessela Dantcheva, Germania-Bulgaria , 2009 Premiul Special al Juriului. Filmul este un joc pentru intelectuali rafinati, insa deloc un film de public. Anna Blume este o capodopera a miscarii dadaiste, asa ca merita o apreciere deosebita incercarea (reusita zic eu) de a reda un poem dada intr-un desen animat.
Sticla /Bottle r.Kirsten Lepore, SUA, 2010, - Premiul pentru film studentesc. Un film despre nevoia de comunicare dincolo de orice bariere. Tehnica foarte interesanta, este animata natura insasi. Un film cu adevarat bun apreciat de public si ca realizare tehnica si ca poveste.
Matei, Matei/ Matthias, Matthias, r. Cecilia Femeri, Romania 2009. Cel mai bun film romanesc... care e mai degraba maghiar, e adevarat, facut de niste maghiari din Cluj, dar din generic iti dai seama ca toata productia e bazata in Ungaria. In fine, o idee interesanta si amuzanta. S-au luat interviurile anonime ale unor persoane din Cluj despre vestitul rege ungar cu origini romane, Matei Corvin, si au fost puse intr-o poveste animata.
A fost odata si inca o data/ Once upon a time many time, r Eva Cvijanovici, Bosnia Hertegovina - Canada - premiul Balkananimation. Probabil dat din motive de corectitudine politica (razboiul, suferinta bosniacilor, etc.) . Altfel, nu-i dadeam vreun premiu nici daca concura singur in respectiva sectiune.
Out of the Forrest - The National Slow Show r. Tobias Gundorf Boesen Danemarca, 2010, Premiul pentru videoclip, o animatie cu papusi, frumos lucrata, poveste cu poanta, deci un succes.
Baietelul si Monstrul / The Little Boy and the Beast r. Uwe Heidschotter, Johannes Weiland, Germania 2009, Premiul la sectiunea Minimest, nu foarte convingator si deloc un film cu adresare pentru cei mici, caci in sine filmul prezinta o problema a celor mari (divortul) dintr-o pseudoperspectiva a celor mici.
Scrabble Yoga, r. Irina Dakeva, Clement Dozier, Franta 2009, Premiul pentru sectiunea clip publicitar, intr-adevar o ideea geniala si bine pusa in imagini animate pentru a face publicitate unui lucru atat de abstract pina la urma ca jocul Scrabble.
Viata de un minut a unei muste/ One Minute Fly r. Michael Reichart, Germania 2008 premiul Publicului, film despre care am mai scrist.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu