vineri, 17 decembrie 2010

Prăjitură cu morcovi şi glazură de brânză

Şi acum să trecem la lucruri serioase.

O prăjitură care are avantajul că nu va fi întâmpinată cu proteste în legătură cu silueta, pentru simplul motiv că, dacă în alte cazuri compoziţia de bază este din zahăr, făină, unt, aici principalul e dat de morcovi.Ingrediente:

6 albuşuri de ou
6 gălbenuşuri de ou
200 g zahăr
250 g morcovi raşi
125 migdale măcinate
125 g alune (de pădure) măcinate
100 g făină albă
40 g ghimbir ras
sare, scorţişoară, cuişoare, ghimbir măcinat/e, un sfert de linguriţă din fiecare
coaja rasă a unei lămâi
o linguriţă de praf de copt


pentru glazura cremă de brânză

100 g de cremă brânză (gen Philadelphia varianta cu grăsimi)
50 grame unt
175 g zahăr (de prefrinţă pudră, dar nu neapărat)
o picătură de esenţă de vanilie

Ustensile

tel (mixer)
răzătoare
robot de bucătărie
oale şi castroane pentru amestecat compoziţia
un vas termorezistent (popular - din sticlă Jena)
o formă rotundă de copt prăjituri cu diametrul de cam 20 cm
hârtie de copt

Morcovii se rad la o răzătoare obişnuită .
Pentru măcinarea migdalelor şi alunelor se poate folosi un robot de bucătărie, sau, în lipsă, e bună şi maşina electrică de măcinat cafea.
Puneţi o cratiţă mare cu apă la fiert, umplută pe jumătate. În vasul termorezistent deasupra cratiţei în care fierbe apa (aşezaţi în aşa fel încât să nu intre în contact direct cu apa care fierbe) amestecaţi jumătate din zahăr cu gălbenuşurile. Se bate cu telul până când amestecul devine gros ca o smântână şi deschis la culoare.
Luaţi amestecul de deasupra cratiţei şi adăugaţi morcovii raşi.

Într-un vas separat amestecaţi tot ce e sub formă de pulbere, adică migdale, alune, scorţisora, cuişoare, ghimbirul, sarea, făina, praful de copt. Adugaţi şi coaja de lămâie.

Într-un alt vas amestecaţi cu telul (sau mixerul, recomandat) albuşurile. Se amestecă până când capătă consistenţă rămânând nişte umflături moi la suprafaţa compoziţiei. Se adaugă restul de zahăr şi se continuă a se bate până umflăturile tind să devină tari, lucioase. În fapt obţineţi o pastă de bezea.

În compoziţia iniţială, cea cu morcovi, cu o lingură  încorporaţi treptat (cam câte o treime la fiecare repriză) pe rând, bezeaua, şi amestecul de pulberi. Scopul e ca amestecul să devină omogen.

Foarte important în această etapă este să amestecaţi foarte încet. Riscul, în cazul în care amestecaţi prea energic şi grăbit, este că bezeaua, care este pufoasă, să se transforme într-o pastă compactă, şi rataţi prăjitura.

Tapetaţi cu hărtie de copt forma . Turnaţi compoziţia în formă. Se dă la cuptor încălzit la aproximativ 190 grade C.
Se coace 35-40 minute.  Ca verificare, dacă introduceţi un beţişor în prăjitură şi acesta iese relativ curat înseamnă că prăjitura e gata.

Se scoate şi se lasă la răcit în formă.

După ce se răceşte, se aplică glazura. Glazura se obţine simplu din amestecul până la omogenizare a componentelor (crema de brânză, unt, zahăr).

Niciun comentariu: