marți, 11 ianuarie 2011

Prăjitură cu ciocolată (tip brownies)

Încă una din seria ciocolată.

Aveţi nevoie de: 

125 g unt fără sare,
125 g ciocolată neagră de bună calitate,
3 ouă, cu albuşul separat de gălbenuş
125 g zahăr,
75 g făină

Ustensile:

oale de gătit, tel (dar mult mai bine mixer) lingură, o formă de copt de preferinţă rotundă cu diametrul de 20 cm, hârtie de copt.

Începeţi prin a freca untul până când devine cremos.
Umpleţi o oală pe jumătate cu apă daţi la fiert, iar deasupra, fără să intre în contact direct cu apa fierbinte, într-un castron topiţi ciocolata. (da, se numeşte bain-marie chestia asta de a încălzi indirect prin vapori).
După ce ciocolata se topeşte, luaţi de pe foc, adăugaţi untul şi omogenizaţi cu o lingură.

Într-un alt vas (la rece), bateţi cu telul (sau mixerul) gălbenuşurile şi zaharul, până când compoziţia devine albicioasă. Adăugaţi apoi şi amestecul de ciocolată şi omogenizaţi cu o lingură.

Separat într-un castron bateţi albuşurile cu telul (dar recomand mixerul) până cînd amestecul devine consistent cu umflături tari, care tind să-şi păstreze forma (obţineţi o pastă de bezea).

Cu o lingură luaţi în tranşe mici albuşurile astfel bătute şi încorporaţi în amestecul cu ciocolată. La sfârşit adăgaţi şi făina. Foarte important, în această etapă amestecaţi foarte încet, aşa cum am mai explicat,  pasta de bezea dacă este amestecată prea energic îşi pierde aspectul pufos şi rataţi prăjitura.

Se pune cu lingura în forma de copt tapetată cu hârtia de copt, şi se lasă în cuptorul încins la 180 grade timp de 30 de minute. Răciţi prăjitura în formă.

Deşi având ca ingredient tot ciocolata, prăjitura are o consitenţă mai aerată, dar mai "uscată" faţă de checul din reţeta anterioară. E superbă cu un ceai sau o cafea.


Niciun comentariu: