Clătitele scoţiene sunt o alternativă gustoasă la clătitele tradiţionale.
Ingrediente:
30 g unt
4 linguri de zahar
250 ml lapte (cam o cana generoasa)
250 g făină (o cana generoasa)
1 lingurita sare
1 ou
1 ligurita praf de copt
2 lingurite bicarbonat de sodiu
Ustensile: tigaia de clătite, o spatulă, tigaie, castron, tel
Intr-o tigaie, la foc, topiţi untul cu două linguri de zahăr. Amestecaţi. Luaţi de pe foc când untul şi zahărul sunt topite. Separat bateţi oul cu restul de 2 linguri de zahăr. Turnaţi peste untul topit. Adăugaţi şi laptele.Amestecaţi.
Într-un castron puneţi făina, sarea, praful de copt şi bicarbonatul. Faceţi în mijloc o adâncitură peste care turnaţi amestecul de lapte unt ou. Amestecaţi bine cu telul. Dacă pasta vi se pare prea groasă puteţi adăga puţină apă. Pasta este în orice caz mult mai consistentă decât la clătitele tradiţionale, de consistenţa smântânei grase.
Se dă la frigider cel puţin 1/2 oră. Ideal este să faceţi compoziţia seara pentru a pregăti clătitele la micul dejun.
Compoziţia va fi chiar mai consistentă după ce este scoasă din frigider.
Se toarnă în tigaie cam jumătate de polonic. Nu vă aşteptaţi să se întindă pasta în toată tigaia ca la clătitele obişnuite. Se coace la foc mic cam un minut pe o parte până când va face băşicuţe pe toată suprafaţa superioară. Se întoarce cu spatula fiind necesar să mai fie coaptă încă vreo 30 de secunde. Timpul variază în funcţie de tăria focului, dar nu daţi niciodată focul prea tare deoarece se vor arde la suprafaţă şi la interior vor rămâne necoapte.
Din cantitatea arătată vor ieşi aproximativ 12 clătite. Sunt delicioase cu smântână şi dulceaţă de căpşuni sau zmeură. Se pot face mici tortuleţe din ele cu diverse tipuri de cremă asortate puse între clătite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu