marți, 29 martie 2011

Coliva

Da, stiu ca suna cam ciudat, e asociata cu obiceiuri nu tocmai vesele, dar se uita ca e un  desert delicios si cat se poate de sanatos.

Ingrediete:

- 500 g arpacaş,
- 8 linguri de miere,
- 150 g nucă măcinată potrivit de mărunt,
- 150 g stafide,
- 2 linguriţe de scorţişoară,
- un praf de sare
- 3-4 linguri pesmet (opţional)

Spălaţi arpacaşul în câteva ape. Daţi la fiert cu  1 litru de apă. Trebuie fiert cam 30-45 minute la foc potrivit, până când seminţele se desfac, şi îşi schimbă culoarea din maroniul predominant al cojii spre o culoare deschisă a miezului. Dacă absoarbe toată apa şi nu e încă fiert, mai completaţi cu apă deja încălzită.

Se scurge şi se lasă să se răcească. Când e rece se pun celelalte ingrediente şi se amestecă, cel mai bine chiar cu mâna. Pesmetul e opţional. Rolul său e să dea liant compoziţiei aşa că dacă doriţi să o prezentaţi în vreo formă anume (tortuleţ sau mai ştiu eu ce) e bine să-l folosiţi. Dacă o mâncaţi direct din castronul în care a fost făcută, cum a fost în cazul meu, fapt pentru care nu am făcut nicio poză grandioasă a produsului, nu e neaparat necesar. Aceasta e compoziţia minimală. După gustul fiecăruia se pot adăuga şi alte arome, fructe uscate, etc. Cantităţile descrise ajung cât să mănânce toată familia vreo două zile. Deşi, la cât e de bun, s-ar putea să dispară instant.

2 comentarii:

Bucataras spunea...

La asta nu m-am asteptat! E MORTALA!
Da, poza nu e? :))

Anonymous spunea...

Recunosc ca am dat falci la tot produsul asa de repede ca nu a mai ramas nimic de pozat.