duminică, 6 martie 2011

Oameni şi zei

Oameni şi zei/Des hommes et des dieux, Franţa 2010, Regia: Xavier Beauvoi, Philippe Laudenbach, Lambert Wilson, Michael Lonsdale, Olivier Rabourdin 

Cannes e locul unde se premiază tot felul de producţii, pe motiv de afinităţi conjuncturale cu juriul,  pe care publicul le uită rapid. Aşa că nu m-am dus cu prea mari speranţe la Oameni şi zei, mai ales citind rezumatul: o poveste despre nişte călugări în mijlocul tulburărilor islamiste din Algeria. Adică tocmai bine, o poveste tezistă. Din fericire pentru mine (ca spectator) m-am înşelat. Oameni şi zei este un film excelent construit. În primul rând este thriller care ţine spectatorul în priză. Tensiunea este creată din ameninţări care nu se exhibă dar sunr mereu şi difuz prezente. Fiind vorba de evenimente reale filmarea crează senzaţia unui cineverite. Muzica este absentă de pe coloana sonoră. Doar cântecele călugărilor întrerup această adevărată tăcere. Momentele de ritual religios subliniază fiecare scenă din film şi în acelaşi timp fac să crească tensiunea. Beauvoi ştie să aştepte, şi face ca timpul care trece fără să se întâmple nimic să fie încărcat de semnificaţie şi tensiune. Şi mai ales ştie să exploateze cu prim planuri echipa de actori de excepţie care oferă trăiri de o picturalitate demna de un tablou de Caravaggio. La sfârşit vă veţi întreba cine sunt oamenii, şi de fapt cine sunt zeii. 

2 comentarii:

lucianB spunea...

vad ca are nota buna si pe imdb...

felix tudoriu spunea...

@LucianB
Filmul este un film "de arta" indiscutabil, dar regizorul face si un spectacol tensionat si cu priza. E un film cum rar se intalneste, cu un mesaj profund dar si cu o poveste bine spusa. Din pacate multi autori de filme "de arta" cad in autoadmiratie fata de mesajul adanc, si uita sa spuna bine o poveste. Si apoi se supara ca publicul nu-i intelege.