miercuri, 14 septembrie 2011

Pandispan cu mere

Din lista prajiturilor cu fructe nu putea lipsi o prajitura cu mere.

Ingrediente:


  • 4 mere (daca sunt mari chiar 3)
  • 40 g unt
  • 2 pliculete de zahar vanilat
  • 3 oua
  • 60 g zahar
  • 3-4 picaturi esenta de vanilie
  • 90 g faina
  • o lingurita scortisoara
Ustensile: tava de copt rotunda de 20 cm diametru vase pentru amestecuri, tel

Taiati doua mere rondele.Intr-o tigaie topiti 20 g unt cu zaharul vanilat. Lasati sa se caramelizeze la foc. Puneti rondelele de mere. Prajitile 1-2 minute la foc puternic, pina devin aramii pe ambele parti. Acoperiti tava cu hartie de copt. Dupa ce rondelele se racesc asezati rondele in mod uniform unele peste altele (stil solzi de peste) acoperind tot fundul formei.

Alte doua mere le dati pe razatoare. In sosul ramas de la prajirea rondelelor puneti merele rase la copt la foc puternic 1 minut pina capata o culoare aramie. Lasati-le la racit.

Umpleti o cratita cu apa si lasati-o sa fiarba. Peste baia de abur rezultata, intr-un vas termorezistent,bateti cu telul ouale cu zaharul tos si cu vanilia. Bateti bine pina compozitia devine albicioasa si isi dubleaza volumul cel putin. Luati de pe aburi vasul si continuati sa bateti pina se raceste.

Adaugati faina si scortisoara si omogenizati amestecand usor cu o lingura. La urma aduagati se restul de unt in stare topita. Puneti jumatate de amestec in tava peste rondelele de mar. Adaugati merele rase. Apoi puneti si restul de amestec.

Se coace cam 30 de minute in cuptorul ce a fost incalzit in prealabil la 180 grade (foc puternic dar nu maxim).
Cand introduceti un betisor in acesta trebuie sa iasa curat semn ca este coapta.

Se lasa sa se raceasca 10 minute in tava. Apoi se rastoarna cu rondele de mar in partea superioara.

Ies cam 8 portii din cantitatile aratate.

2 comentarii:

Bucataras spunea...

Natura moarta cu pandispan cu mere, agrafa si vacuta cu clopotei....:)

Anonymous spunea...

La cat de bun este nu am mai avut nici material si nici rabdare pentru o poza de calitate.