marți, 27 septembrie 2011

Papanasi

Pe la restaurantele autohtone pe post de papanasi se servesc niste gogosi cu smantana si dulceata. Nu prea seamana cu ceea ce stiam eu ca sunt papanasii. O calatorie in Ungaria mi-a adus aminte de gustul real al papanasilor,  si dorinta de a face si eu acasa. Deci...

Ingrediente:

Pentru galusca:

  • 500 g branza dulce (poate fi crema de branza, urda, )
  • 1 cana de faina alba
  • 1 lingura de zahar
  • 4 oua
  • 1 praf de sare
Pentru acoperire
  • 60 unt
  • 1/2 cana pesmet
  • 1 lingura scortisoara
  • 2 linguri de zahar
Optional: fructe de padure sau fructe din dulceata de fructe de padure.

Se amesteca ingredientele, branza, zahar, sare, faina, oua. In functie de calitatea branzei este posibil sa fie nevoie de o cantitate suplimentara de faina ca sa iasa un aluat cat de cat legat.

Aluatul se da la frigider pentru 2-3 ore.

Din aluat se fac galustele cat de cat sferice. Optional galusca se poate face cu fructe de padure la mijloc proaspete sau din dulceata.

Intr-un vas cu apa care fierbe, cu un praf de sare, se pun galustele sa fiarba pina cand ies la suprafata. Se scot si se lasa sa se scurga.
Separat, intr-un vas se pine untul la topit pe foc mic, apoi pesmetul, zaharul si scortisoara. Se amesteca pina cand pesmetul se rumeneste uniform.
Se tavalesc galustele in pesmet. Se consuma calde, cu dulceata.

Un comentariu:

Coculeana Savin spunea...

Mărturisesc că nu am mâncat niciodată papanași prăjiți, dați prin pesmet... cu scorțișoară ... pentru mine astea-s arome de găluște cu prune!. Iubesc scorțișoara, dar nu am mâncat niciodată la un dulce cu brânză...
Admir foarte mult pasiunea ta pentru bucătărit (și nu numai!) și uite și rețeta mea moldovenească (m-am străduit pentru aproximat gramajul, pentru că la anii de experiență... fac totul din ochi... m-ai gust!):
Ingrediente:
500 gr. brânză grasă de vaci (eu o iau din piață, pe gustate!)
100 gr. zahăr
2-3 ouă
1 vârf linguriță de bicarbonat
1 lingură zeamă de lămâie
cca.1 linguriță de esență: vanilie+lămâie (cam câte 1/3 din fiole Dr. Oetker)
1 vârf de cuțit de sare
200 gr făină (plus 1-2 linguri)
cca. 250-300 gr. smântână
cca. 200 gr. dulceață (de cireșe amare, vișine sau caise)

cca. 100 gr. zahăr pudră (preferabil vanilat)
500-700 ml ulei pentru prăjit

Amestec bine toate ingredientele până obțin un aluat moale, dar care să se desprindă de pe mână. Pe blat cu făină fac discuri, le dau gaură la mijloc; le prăjesc în ulei încins, la temperatură mică (trebuie ca focul să fie mic pentru ca papanașii să nu se prăjească doar la suprafață și să rămână cruzi în mijloc), până se rumenesc; cu paleta îi scot pe prosop de hârtie ...
Pentru fiecare gaură de papanaș se poate face o bilă (gălușcă!) ... Pun papanașul pe farfurie, moțul cu bila, pudrez bine cu zahăr farin, apoi smântână și dulceață de cireșe amare!... îmmm!!!...

Eu am convingerea că o să-ți placă!