duminică, 2 octombrie 2011

Imam Bayildi

Pentru ca e plin sezon al vinetelor, o reteta cu specific turcesc, bineinteles cu vinete, si foarte usor de facut.

Ingrediente:


  • 2 vinete mari
  • 2 ardei capia
  • 2 cepe
  • 250 g rosii
  • 5 catei de usturoi
  • 3 liguri de ulei
  • sare si piper dupa gust
Se taie vinetele in jumatati. Se scobeste miezul cu o lingura, cu grija pentru a pastra forma vinetei. Miezul se pastreza.
Intr-o tigaie se pune cepele taiate marunt cu ulei la calit pentru 2-3 minute.  Dupa aceea se adauga ardei capia curatati de samburi si cotor, si taiati in bucati mici. Se lasa inca vreo 5 minute.
Se adauga si rosiile taiate in bucati mici. Se mai lasa 2-3 minute. Dupa care se dauga usturoiul taiat marunt  si sarea si piperul macinat, dupa gust. Se mai lasa cam un minut. La sfarsit se pune miezul de vinete, taiat in bucati mici, si se mai lasa vreo 5 minute. In tot acest timp se amesteca in cratita ca sa se prajeasca uniform. Rezulta o tocanita gustoasa.
Se aseaza vinetele intr-o tava cu scobitura in sus. Se umplu cu tocanita din cratita. Ce prisoseste se asterne in tava direct.
Se lasa la cuptorul incalzit la 180 grade (foc puternic dar nu maxim) pentru 25-30 minute (cat se patrund bine vinetele, se inmoaie si isi schimba culoarea). 
Traducerea numelui retetei este "Imamul a murit/lesinat". Evident de buna ce e mancarea!

Un comentariu:

Bucataras spunea...

Daca e vegetarian si se lasa cu murit, pare interesant.