vineri, 13 aprilie 2012

La source des femmes, Izvorul femeilor


La source des femmes, Izvorul femeilor, regia: Radu Mihaileanu, cu Leila Bekhti, Biyouna

Radu Mihaileanu are o mare calitate: stie sa spuna pe o nota umana povesti despre lucruri serioase care miros a corectitudine politica.

Asa si cu Izvorul Femeilor. E un film despre emenaciparea femeilor (caz particular,  lumea musulmana). Asteptarile au fost foarte modeste (alt film moralizator, feminist, bleah!) insa filmul are destula traire autentica, parfum si culoare.

Povestea desigur nu este prea originala si previzibila. Femeile dintr-un sat musulman  intra in greva fata de barbatii lor pentru a rezolva problema corvoadei adusului apei de la un izvor aflat departe de sat. De cand cu Aristofan si Lisistrata stim ce efecte comice se pot obtine din astfel de povesti.

Memorabila este figura batranei satului jucata de Biyouna, cat si surprinderea emanciparii ca efect al globalizarii. Ce poate fi mai amuzant decat araba presarata cu experesii spaniole preluate din telenovele? Sau apostrofarea barbatilor cu ocazia unui dans traditional prestat de femei la comanda pentru turistii straini adusi prin sat?


Niciun comentariu: