sâmbătă, 25 august 2012

Brave

Brave/Neinfricata, SUA, 2012. Regie: Brenda Chapman, Mark Andrews. Cu: Emma Thompson, Kelly Macdonald, Kevin McKidd, Robbie Coltrane, Julie Walters.

Deoarece imi plac filmele de animatie, am fost sa vad si minunea roscata, iesita din pixelii celor de la Pixar. Brave e despre o printesa roscata, de undeva de prin Highlands, care e mai putin preocupata de petitori, cat de antrenamentele de tir cu arcul, de parca ar vrea sa concureze la Olimpiada.

Pentru ca lucrurile sa semene cu un basm sunt si regi, regine, nobili lorzi, vrajitoare,   si evident vraji, ursi rai, ursuleti, si cai intelegatori cu problemele adolescentine ale roscatei printese.

Imaginea e Pixar, adica perfecta. In rest cam tristete. Muzica e cam lesinata, un fel de Romanta de aur  varianta celtica. Gramada de personaje secundare care ar trebui sa asigure gagurile nu fac decat sa suprasolicite capacitatea regiei de a schita caractere in timpul limitat al unei povesti cinematografice. 

Insa cel mai neplacut este ca nimeni dintre cei care au produs filmul nu a realizat ca povestea nu are nici urma de drama, conflict. O printesa rebela, si o mama dedicata datoriei de regina, care nu sunt cu nimic in conflict, pentru ca de la inceput stim ca nimeni nu vrea sa faca rau nimanui, reprezinta cel mai jalnic suport narativ. Ca sa nu mai vorbim ca indemnul prezent peste tot "break the rules" a ajuns de fapt cel mai conformist mesaj, cu plictiseala atasata in mod inevitabil.

In concluzie, probabil ceas mai slaba productie Disney-Pixar.

2 comentarii:

Luka D spunea...

Mnoah aia mi-a trecut si mie prin cap dupa ce l-am vizionat,cea mai slaba productie Pixar de pana acuma. De fapt nu mi-a venit sa cred ca e productie Pixar fiindca pana si crearea personajelor e de obicei dupa alt parten si mult mai imaginativa.

felix tudoriu spunea...

Sa speram ca data viitoare vor gasi o poveste mai buna. Altfel e pacat de asa capacitati tehnice si de creatie care sunt concentrate acolo.