duminică, 11 noiembrie 2012

Le magasin des suicides

Le magasin des suicides, Magazinul de sinucideri, Franta 2012, regie Patrice Leconte

Film prezentat in cadrul Anim'est.

Un film de animatie ancorat in actualitatea imediata: e criza economica, disperare si oamenii se sinucid. In aceasta atmosfera sunt si unii carora le merge bine, proprietarii unui magazin care furnizeaza accesorii pentru sinucideri. Desigur pentru un asemenea negot o fata trista este imperativa. Pina cand nenorocirea se produce: mezinul familiei rade tot timpul si duce negotul de ripa.

Animatia este una fara pretentii, facuta cu un Adobe in stilul cunoscut la noi din serialul ROBotzi.

Pariul artistic este unul riscant si explica de ce unora nu le place filmul. Umorul exista, si e bun si in cantitati suficiente, dar este, evident raportat la tema filmului, unul negru, prin urmare  exclude publicul care din start nu agreaza acest gen de umor.

Insa optiunea cea mai interesanta consta in faptul ca filmul este un muzical. Muzicalul e un gen care nu prea merge in zilele noastre tinand seama ca publicul s-a obisnuit cu o actiune care se desfasoara pe repede inainte. Parerea mea este ca demersul lor este unul reusit, muzica e buna iar scenele pe care se canta sunt bine sustine de animatie si gagurile care se "intampla" in momentele muzicale. Totusi e o chestiune de gust si probabil vor fi multi care vor stramba din nas la idee de "musical". Pe anasamblu o reusita.

Niciun comentariu: