vineri, 30 noiembrie 2012

Rise of the Guardians, Cinci eroi de legenda


Rise of the Guardians, Cinci eroi de legenda, SUA 2012, Regia Peter Ramsey, Cu: Chris Pine, Hugh Jackman, Alec Baldwin, Jude Law

Nu stiu ce sa admir mai mult la acest film. Poate inventivitatea narativa care combina teme ale mai multor personaje populare (Mos Craciun, Iupurasul de Pasti, Sandy Man - Mos Ene, Zana Maseluta) insa cu totii prezentati cat se poate de original, incat sa nu spuneti despre film cu dezmagire : "Inca un film cu Mos Craciun!"
Personal mi-a placut in mod special Iepurasul, avand si suportul de voce al luui Hugh Jackman, dar in mod sigur va puteti atasa de oricare dintre personaje. Insusi faptul ca dezvolta aproape in mod egal 5 caractere pe parcursul filmului este o performanta de naratiune cinematografica care trebuie amintita. Caci povestea este despre cei patru eroi deja amintiti plus inca unul mai modern, mai "cool", Jack Frost care se confrunta cu Bau-Bau (Pitch- si sa stiti ca Jude Law ia rolul acesta negativ ca se poate de in serios) care aduce cosmaruri copiilor. Oare sa fie priceperea in a dezvolta conflictul dramatic, cu raul si binele atent conturate, cu alegeri ale eroului principal? Sau oare inspiratia in a adauga personaje secundare care marcheaza cu un gag fieare moment cand lucrurile devin prea dramatice pentru o animatie? Mos Craciun nu este insotit de spiridusi, ci de Yeti si Clopotei fiecare mai amuzant decat altul.

Insa in mod sigur filmul este o piesa de arta vizuala, grafica sa fiind exceptionala. Si nu in sensul naturalist-realist al Pixar, ci in sensul unei grafici foarte stilizate, in care realismul executiei este pus in slujba simbolismului, fanteziei si purei placeri vizuale. 

Un comentariu:

shobo spunea...

iepurasul ajuns la dimensiunea normala, fluffy si usor de gadilat e mortal!