miercuri, 12 decembrie 2012

Istoria Lituaniei

Istoria Lituaniei, Silviu Miloiu , Florin Anghel , Veniamin Ciobanu , Zigmantas Kiaupa, Editura Cetatea de Scaun, 2011,

Lituania are o istorie care merită să fie cunoscută, mai ales că a fost în contact o bună perioadă şi cu istoria românilor (mai precis cu istoria Moldovei).

Între secolele 14 şi 16 Lituania a fost o mare putere ale cărei stăpâniri se întindeau până la graniţa Moldovei. Istoriografia noastră foarte aproximativă vorbeşte de relaţiile cu Polonia, deşi mai corect este să vorbim de relaţiile Moldovei cu Lituania care se afla într-o uniune personală cu Polonia (regele Poloniei era în acelaşi timp şi Mare Duce al Lituaniei, însă cele două state aveau organizare separată, armate separate, chiar şi politică externă separată de multe ori).

Fapt încă şi mai interesant lituanienii prin secolul al XVI-lea îşi inventaseră o descendenţă valahă! Cum Renaţterea adusese la modă rădăcinile Romane, lituanieinii şi-au găsit şi ei astfel de rădăcini pe filieră valahă. Astfel, se susţinea foarte des şi cu toată seriozitatea, că descendenţii coloniştilor romani din Dacia, datorită invaziilor barbare, ar fi migrat spre Marea Baltică, şi din ei s-ar trage lituanienii. Sigur teoria a fost infirmată mai târziu, între limba lituaniană şi limba latină e greu de găsit similitudini în afara unor împrumuturi de dată mai recentă, însă ...încurcate sunt cărările istoriei.


4 comentarii:

Natty Bumppo spunea...

ei, probabil ca totusi or fi ceva asemanari intre lituaniana si latina, din moment ce ambele sunt limbi indo-europene; inca lituaniana este limba cea mai apropiata de indo-europeana primitiva...

tre` sa ajung si eu la ea :)

Felix Tudoriu spunea...

Si sanscrita seamana cu latina in sensul radacinilor indo-europene.;o)

E amuzant imaginarul asta istoric.

Felix Tudoriu spunea...

Ba chiar citeam intr-o carte de istorie ca la inceputul modernizarii, in sec 19, pentru ca dadea bine sa fii european (european = om civilizat, neeuropean = necivilizat) japonezii isi cautau si ei cu sarg radacini indo-europene. ;o)

Anonim spunea...

oare ce tot doreste sa probeze aceasta persoana, care promite fie ca va ajunge la carte, fie ca e bifata, dar care evident face doar liste...forme fara fond...