joi, 31 ianuarie 2013

Chapatti


Vreti sa mancati paine calda? La magazin nu este, sa faci paine acasa dureaza. Solutia alternativa sunt lipiile. Renumite sub numele indian Chapatti sunt sigur ca le stiti de la bunicile voastre sub cele mai diferite nume (eu cunosc chiar denumirea "gansac")

Este cea mai "primitiva" forma de paine.

Ingrediente:

- 230 g faina (daca e integrala cu atat mai bine) plus ceva faina pentru presarat.
- 150 ml apa,
- optional un praf de sare.

Cantitate pentru 6 lipii.

Doar atat.

Puneti faina intr-un vas adaugati apa foarte usor incalzita (plus, eventual, sare). Framantati (maxim 5 minute) ca sa obtineti un aluat nu prea lipicios, usor elastic. Deoarece calitatea fainei poate varia de la caz la caz puteti sa mai adugati putina faina sau putina apa pentru a potrivi aluatul.

Acoperiti cu un servet ud si lasati vreo 10 minute sa se odihneasca. (daca aveti timp puteti sa lasati mai mult 30 de minute).

Portionati in 6 bucati aluatul. Dati  mainile bine cu faina si jucati-va cu palmele presand bucata de aluat pentru a obtine o forma aproximativ rotunda cu diametru cat palma. Daca nu va iese asa incercati in mod clasic cu sucitorul pe o suprafata bine presarata cu faina.

Daca nu le puneti pe foc imediat, tineti-le tot sub un servet ud (principala probleme este ca aluatul se deshidrateaza repede).

Pe o plita sau cratita de clatite, pe un foc potrivit,  puneti fiecare lipie la copt. Cu o spatula intoarceti-le pe o parte si pe cealalta. Se coc pina se umfla (nu dureaza mai mult de 1 minut - 1 minut si jumatate). Cu putina practica, nu va ia mai mult de jumatate de ora intreaga operatiune.Niciun comentariu: