duminică, 20 ianuarie 2013

Django dezlantuit, Django Unchained


Django dezlantuit, Django Unchained, USA 2012, Regia Quentin Tarantino, Cu Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson, 

Ati citit prin diverse locuri ca western-ul este chintesenta arhetipului narativ? Ei bine, Tarantino va arata cum vine treaba asta.

Iar ca sa nu aveti nicio indoiala, face chisalita coventiile specific americane, in genul in care se jucau cu ele western-urile spaghetti ( cu o reverenta din partea lui Tarantino, Franco Nero apare in flm).

Un western poate fi orice, inclusiv legenda despre Broomhilda. Un cowboy poate fi si un doctor neamt,  interpretat genial de Christoph Waltz, sa nu uitam ca cele mai celebre carti despre vest le-a scris Karl May.

Probabil, daca Tarantino ar fi vazut filmele cu Pruncul, Petrolul si Ardelenii, l-ar fi invitat si pe Ilarion Ciobanu in film.

Dupa ce am vazut si pe Life of Pi imi dau seama ca cinematograful a (re)descoperit bucuria de a spune povesti. Inteligent, pe linia ingusta dintre tragedie si farsa. Ceea ce nu e deloc rau pentru spectator.

Django e favoriul meu pentru Oscar.

Un comentariu:

Anonim spunea...

printre scenele de top: povestea sacilor albi Ku-KLUX-Klan, modelul nu tocmai optimizat