luni, 4 februarie 2013

Lincoln

Lincoln, USA 2012, Regia Steven Spielberg, Cu: Daniel Day- Lewis


Despre filmul „Lincoln”  se poate spune că este ceea ce promite titlul, un one man show unde Daniel Day- Lewis este Lincoln.

Steven Spielberg ştie să facă un film interesant dintr-o poveste plicticoasă (în film nu se întâmplă altceva decât că se votează al 13-lea amendament al Constituţiei Statelor Unite, cel cu abolirea sclaviei) şi extrem de tezistă. Da, e despre un erou al istoriei americane prezentat cu toată deferenţa de rigoare, cu scene în care să-l vedem cât de bun este, mai bun chiar decât cei „buni” (adică radicalii angajaţi în mişcarea aboliţionistă). Cu sclavagişti răi din Sud şi aboliţionişti buni din Nord

Însă, Spielberg nu şi-a propus nimic spectaculos, în afară de a-l reînvia pe Lincoln. Astfel că a pus tot filmul la dispoziţia lui Daniel Day- Lewis. Care nu dezamăgeşte nici o secundă. Daniel Day- Lewis este Lincoln. Poate nu chiar cel real, dar aşa ar trebui să fie Lincoln. Prestaţie actoricească excepţională, şi aş fi foarte mirat dacă anul acesta Daniel Day- Lewis va rămâne fără statuetă.

Niciun comentariu: