duminică, 31 martie 2013

Domestic

Domestic, Romania 2012, Regia Adrian Sitaru, Cu Adrian Titieni, Gheorghe Ifrim, Ioana Flora, Clara Voda, Sergiu Costache

Deoarece filmul promitea sa fie un film despre oameni si nu despre chinuitoare probleme ale umanitatii mioritice cum ne-a obisnuit mult premiata noastra cinematografie la care nu intra nimeni in sala de cinema, am avut curajul sa merg la Domestic.

Filmul se vrea o radiografie socio-emotionala a tipului mediu din Romania de astazi, adica cel care supravietuieste in colectivitatea impusa de locuirea in detestatele blocuri comuniste. Un fel de episod din serialul "La bloc", care, fara sa renunte la umor, se vrea mai serios si mai dramatic. Daca e o "poza" reusita sau nu ramane sa hotarati dupa ce vizionati filmul. In mod sigur fiecare se va recunoaste si va simpatiza cu ceva din acest film. 

E un film de caractere si relatie intre pesonaje, amintind oarecum de Altman, nu isi propune sa dezbata proleme grave ale umanitatii, nici ale Romaniei de tranzitie. Firul narativ nici nu prea conteaza. Animalele de pe afis tin loc de intriga si aparitia lor deus et machina in film genereaza momente dramatice in care personajele evolueaza unele raportat la altele si se dezvolta. Prin subtext se simt niste idei despre niste experiente formatoare, dar filmul, asa cum am pus, nu vrea sa raspunda la vreo problema complicata, ci doar sa urmareasca evolutia unor oameni. Oricum nu e un film despre oameni si animale, acestea din urma sunt doar simple pretexte.

Actorii isi fac bine numarul, desi jocul oarecum fals-exagerat de telenovela se mai simte pe ici pe colo. Peste medie e  Ghoerghe Ifrim cu taximetristul sau. O remarca si pentru scenografie care recompune in detaliu si veridic cadrul vietii la bloc.

O sa radeti, o sa va intristati, deci e un film care merita banii de bilet.

Niciun comentariu: