duminică, 24 martie 2013

La pirogue, Piroga

La pirogue, Piroga, Senegal, Franta 2012, Regia Moussa Toure

Zilele filmului francofon - Special Afrique

Filmul Piroga a deschis festivalul organizat de institutul francez din Bucuresti dedicat filmului francofon, care in acest an se apleaca asupra filmului african.
Si merita pe deplin aceasta onoare. 
Piroga este un film cu o structura narativa simpla, un grup de oameni din Senegal precum si din tari vecine, manati de mirajul Europei, vor sa ajunga ilegal in Spania cu o piroga. Datorita fortelor naturii potrivnice incercarea lor esueaza, si multi dintre ei vor plati cu viata.
Filmul, deigur, a mizat pe sensibilizarea publicului la o drama cat se poate de reala si contemporana noua , cea a emigrantilor din Africa spre coastele Europei in cautarea unei vieti mai bune.
Insa autorul se fereste de un film tezist, pentru ca nu acolo se afla calitatea filmului. E un film despre oameni intr-o situatie limita care se lupta in primul rand sa-si pastreze umanitatea. Desi ramasi fara apa si mancare, in deriva pe ocean, in mainile lui Dumnezeu, nimic nu se intampla. Desi sunt din natii diferite, iar tensiunea tribala este prezenta, nu se ajunge la niciun act disperat, nu se vor lupta pentru hrana. Desi sunt de conditii sociale diferite, iar organizatorul acestui voiaj este, ceea ce am numi in termenii nostri, un smecher de cartier, care profita de ceilalti, nici o revolta nu se intampla. E o acceptare a sortii care vine dintr-o intelegere profunda a lui Dumnezeu, fie ca sunt mahomedani sau animisti. Poate aceasta este intr-adevar Africa si intelepciunea ei reprezentata de imaginea, care revine obsedant in film, a baobabului.

Filmul este cu atat mai meritoriu cu cat este facut cu amatori, asa cum ne-a spus regizorul, prezent la proiectie. Acesta ne-a marturist ca a ales figurile bazandu-se pe flerului lui de realizator de documentare. Si intr-adevar a facut o alegere inspirata, fiecare cadru cu figurile actorilor din film este, in sine, o poveste.
Un film mai bun si mai autentic decat "Life of Pi".

Niciun comentariu: