duminică, 24 martie 2013

Tsofa, Soferii

Tsofa, Soferii, Congo, Romania 2012, Regia Rufin Mobou Mikima

Zilele filmului francofon - Special Afrique

Tsofa este un documentar foarte potrivit pentru un  festival al filmului African in Romania. Cei care calatoreau cu taxiul de la aeroportul Otopeni spre Bucuresti isi amintesc ca acum cativa ani o companie de taxi folosea soferi din Congo.

Documentarul prezinta povestea lor. Este povestea comuna tuturor emigrantilor din Africa spre Europa, speranta unei vieti mai bune, intretinuta de mitul unei Europe prospere. In acest caz mitul e destul de departe de realitate pentru ca Romania este o tara cu problemele ei multe, o margine a Europei. Unii dintre cei 34 de soferi emigranti au fost expulzati, altii au fugit spre tari mai "occidentale". Cativa au ramas in Romania, si ne marturisesc alegerea lor: e o tara sigura, fata de tara de unde au venit, iar oamenii sunt destul de aprope de convivialitatea cu care sunt obisnuiti acasa, "Romania e ca Africa" marturiseste unul dintre personaje. Doar frigul le mai face probleme.

Probabil nu cel mai bine facut documentar , dar extrem de interesant din perspectiva romaneasca, cum este vazuta Romania din perspectiva unei culturi aflata la mare distanta geografica, si, cel putin ca ipoteza de start, desi se pare infirmata, la mare distanta culturala.

Niciun comentariu: