miercuri, 27 martie 2013

Viva Riva

Viva Riva, Congo (fost Zair) 2010, regia Djo  Munga

Festivalul filmului francofon- Special Africa

Daca sunteti curiosi sa vedeti un film de actiune varianta Africa, Viva Riva e numai bun. O poveste cu un traficant de benzina luata din Angola si adusa in Kinshasa, care se indragosteste de Nora care este amanta unui alt mafiot. Asta in timp ce pe urmele sale sunt alti traficanti din Angola.
Prilej pentru impuscaturi, batai, mult sange, si mai ales sex, mult sex. Un film nu cu mult deosebit de orice film american de actiune, insa cu un parfum particular. In primul rand este evidenta influenta unei culturi macho, filmul parca este incarcat de steroizi. Nu degeaba Zairul a avut un presedinte ce se autonumea Mobutu Sese Seko Nkuku Ngbendu Wa Za Banga, ceea ce insemna "Razboinicul care merge din victorie in victorie", dar gurile rele spun ca se putea traduce si "cocosul care calca toate gainile".
Pe de alta parte este autenticitatea sociala. In filmele occidentale, chiar si cand incearca sa descrie mizeria, aceasta este curata si ordonata. Regizorul african este autentic, este o saracie care invadeaza totul, chiar si atunci cand personajele se dedau la un lux desantat. Numai in acest context se poate intelege ce gest de mare bogatas este sa ceri la hotel o cada cu apa calda in Kinshasa.

Niciun comentariu: