sâmbătă, 20 aprilie 2013

Flash Gordon


Rascolind printre carti la librarie, m-a lovit revelatia ca nimic nu are mai mult impact decat cultura de consum. Aceasta raspunde asteptarilor primare, unor scheme de gandire arhetipale dupa cum demonta Umberto Eco in teoriile sale despre naratiune si mirajul culturii populare. Intr-o epoca in care Tarantino marcheaza succes dupa succes prin asumarea programatica si revalorizarea a retetelor filmului de serie B, nu ni se pare deloc iesit din comun sa consumam filme inspirate direct din Benzile desenate. Campul altadata criticat si marginalizat, are astazi locul sau in lumea artei.
Insa a existat si o "avangarda" a genului. Un exemplu este Flash Gordon. Film produs in 1980, este un SF care nu a facut cariera ca si Razboiul Stelelor,  a ramas mai mult un film pentru cinefili infocati, dar e un film care ar merita revalorizat in contextul cultural de astazi.
Filmul e inspirat de benzile desenate clasice cu eroul Flash Gordon din anii 30. Aduna in el, asumat si fara rezerve, tot kitchul benzilor desenate din acea perioada. Costume inzorzonate, extraterestre sexy (Ornella Muti) un geniu distrugator ( Max von Sydow) cu machiaj exagerat care aduce a asiatic. Toate temerile anilor 30 adunate , frica de rosii, frica de nazi, frica de rasa galbena, rasism (un Flash ireal de blond). Comparat cu desfasurarea de forte si efectele speciale sofisiticate din Razboiul Stelelor filmul a parut la vremea respectiva  o ratare. Putini au inteles mesajul artistic. Printre ei Queen, care au facut o coloana sonora memorabila.

Niciun comentariu: