duminică, 7 aprilie 2013

Kugelhopf


Pentru ca mi-am amintit de Viena scriind recent pe Cronicarul hai-hui despre o bizara colectie pe care o puteti admira la Viena, iata si o reteta tipica: Kugelhopf.

Ingrediente:

  • 250 ml lapte
  • 450 gr. faina
  • 3 oua
  • 150 gr. unt
  • 25 g drojdie
  • 2 linguri de zahar
  • 1 lingurita de sare,
  • cativa meji de nuca pentru ornat
Si mai ales un vas special de copt din cel pe care il vedeti in imagine.

Se pune faina intr-un castron si faceti un cuib in mijlocul gramezii in care veti adauga celelate ingrediente. 
Separat incalziti laptele, dar numai putin, sa nu fie chiar fierbinte.
Luati 2 linguri de faina, 4 linguri de lapte si o lingura de zahar, si amestecati cu drojdia intr-un recipient. Acoperiti si lasati cateva minute sa activeze drojdia (se va umfla rapid).
Intr-un vas topiti untul cu o lingura de zahar. Adaugati laptele. Amestecati bine.Daca rezultatul este fierbinte (nu e confortabil pentru un deget introdus in compozitie) lasati sa se mai raceasca.
Turnati compozitia de lapte peste faina (cand e destul de rece). Adaugati drojdia activata. Bateti cele trei oua si puneti-le si pe ele peste faina. Puneti sarea.
Framantati cu mina. Lucrati la aluat pina cand capata oarecare consistenta, insa trebuie stiut ca este un aluat semiviscos, care curge, deci nu va asteptati sa iasa un aluat ferm si elastic ca la paine.
Acoperiti si lasati cam ora sa creasca.
Dezumflati presand putin aluatul. Ungeti tava cu unt. Asezati miezul de nuca pe fundul tavii. Turnati aluatul in tava (va reamintesc, e un aluat care curge). Lasati 20-30 de minute sa creasca in tava.
Incalziti cuptorul la 190 grade. Puneti la copt pentru 30-40 minute. Asezati tava mai inspre partea de jos a cuptorului pentru ca are tendinta sa se rumeneasca puternic deasupra.
Scoateti de la cuptor si lasati 5-10 minute sa se raceasca in tava. Rasturnati pe un grilaj.





Niciun comentariu: