sâmbătă, 17 august 2013

Elysium

Elysium, SUA 2013, regia Neill Blomkamp,  Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley, Alice Braga, Diego Luna, William Fichtner,
 
Dupa ce am vazut District 9 al lui Neill Blomkamp am fost extreme de curios sa vad acest nou film al regizorului. La vremea respectiva marturiseam ca District 9 e unul dintre cele mai bune filme din genul SF.
 
Din nefericire Elysium e dovada ca tot ce intra in falcile masinariei de produs filme de la Hollywood se transforma in produse de serie dupa aceleasi retete rasuflate. Scenariul e construit liniar ca sa nu oboseasca prea tare neuronul consumatorului de pop corn. Care nici nu va realiza ca nu e tocmai logic, dar in fine, scaparile de logica nu sunt chiar atat de grave incat sa strice filmul de tot. Si mai trist, grabit sa descrie scenele de actiune, scenaristul "rezolva" destul de sumar personajele.
 
Stilul lui Blomkamp se recunoaste pe ecran, o camera care se tine nervos dupa personaje si actiune, o distopie bine vizualizata, cu o lume terestra saraca si o lume a celor bogati care traiesc pe o statie spatiala (vezi Metropolis, cu bogatii pe pamant si muncitorii in subteran, scena intrarii in fabrica). Totusi, angajat la Hollywood Blomkamp e mai cuminte decat in District 9, fara incercari de cineverite, care erau deliciul filmului anterior.
 
Una peste alta e un SF facut bine, dar care nu reuseste sa iasa in evidentaasa cum facuse District 9.

Niciun comentariu: