luni, 30 septembrie 2013

Star WarsSunt din generatia care a vazut Star Wars la cinematograf atunci cand a fost lansat in anii 70. In orice discutie despre filmul SF nu poti ignora acest film. Pentru ca schimbat genul SF. Pina atunci SF insemna fie filme catastrofa (vreun conflict omenire si extraterestri) fie SF problematizat unde cate o ipoteza stiintifico-fantastica era dezbatuta si intoarsa pe toate fetele. 

George Lucas a schimbat regulile jocului: filmul SF este despre a crea lumi, imaginare dar cu totul credibile. Peronajele din filmele lui Lucas nu se mira ca au o arma cu laser si o vantura in fata publicului mandri de a avea o astfel de arma, ci pur si simplu folosesc o arma cu laser. Si tot asa...

Scena din barul intergalactic e de nota 10.

Sigur, peste ani au aparut critici. Parti slabe in scenariu, inevitabila "imbatranire" a aspectului filmului tinand seama de progresul in efecte speciale.

Totusi trebuie observat ca scenariul a fost unul extrem de bun fiind dezvoltat neliniar pe doua fire dramatice (cel putin) confruntarea intre bine si rau fiind urmarita in lumea cavalerilor (buni sau rai) dar si in lumea celor obisnuiti. Din pacate putine filme SF de astazi fac asta, scenariile semanand mai mult cu niste jocuri de calculator, previzibil si linear, unde personajul principal rezolva cate un inamic sau situatie ajungand pina la o confruntare finala (ultimul nivel al jocului). Adevarata umilire a inteligentei oricarui sopectator de film. Ca sa nu mai vobim de "Imperiul contrataca" extrem de bine construit regizoral, cu atmosfera, dinamism si picturalitate a scenelor care a facut din film (partea a V-a a seriei) preferatul tuturor.
Pe de alta parte, da, pe vremea seriei initiale din anii 70 si inceputul anilor 80 nu existau efectele pe computer. Uneori asta se vede. Dar in ansamblu filmul este si astazi de vazut, spectatorul obisnuit cu efectele pe calculator nu este dezmagit. Mai mult, efectele fiind "filmate", si nu creatii din pixeli, uneori arata chiar mai bine decat efectele speciale din zilele de astazi. 

Eu o sa-mi amitesc mereu fascintia cu care am privit Razboiul Stelelor atunci cand a fost prezentat prima data.


Niciun comentariu: