duminică, 1 decembrie 2013

Nara- Kōfuku-ji

Musashi a plecat din Kyotio spre Nara ca sa-si continue invatatura. Tinta sa este scoala de luptatori cu lancea infiintata de maestrul In'ei, Hōzōin-ryū.

Scoala functiona pe langa un templu care este denumit chiar  Hōzōin. Templul insa este mai cunoscut sub numele de  Kōfuku-ji.

Este vorba de un templu budist cu o istorie foarte veche, inca din zorii istoriei scrise a Japoniei.A fost amplasat in Nara care este primul oras capitala imperiala infiintat la 710, dupa modelul orasului imperial chinez. A fost infiintat ca templu budist de catre puternica familie Fujiwara, care a controlat Japnia cam toata istoria ei antica pina pe la anul 1000. Templul a fost el insusi un centru de putere politica fiind vestit pentru armatele de calugari luptatori, care constituiau o forta de care se temeau chiar si shogunii.

Musashi ajunge aici intr-un moment cand vechea glorie era in declin. El invinge in lupta pe un discipol al lui In'ei, insa invata o lectie importanta. Dincolo de forta si slefuirea tehnicilor de lupta, adevaratul samurai are nevoie de autocontrol.

Razboaiele la care templul a participat direct a facut ca multe din cladirile vechi sa fie distruse. Pastreaza insa cateva monumente arhitecturale.

Sursa Wikipedia
In imagine sunt doua dintre cele mai celebre.

Pagoda cu 5 nivele din 1426 (gojū-no-tō) si Tōkon-dō - Sala de aur de est din 1425.

Inca si mai veche este pagoda cu 3 niveluri (sanjū-no-tō) de la 1274, exemplu de arhitectura din perioada Kamakura.
Sursa Wikipedia
Scoala Hoozooin exista si astazi.

http://www4.kcn.ne.jp/~hozoin/E-rekishi.htm

2 comentarii:

Anonim spunea...

majoritatea templelor nu sunt de fapt reconstituiri nu prea vechi ale celor originale? Acestea cum de sunt asa vechi si au rezistat ca atare.

Felix Tudoriu spunea...

Problema e la castele. Castelele au fost distruse sistematic odata cu Revolutia Meiji si modernizarea Japoniei. Pur si simplu exista teama ca vor fi folosite pentru revolte din partea vechilor familii de samurai.

Mai e o problema cu templele shinto. Religia shinto pune mare accent pe purificare, si astfel multe temple shinto sunt recosntruite la intervale de timp conform traditiei. Cel mai celebru este cel din Ise care se reconstruieste la fiecare 20 de ani. Totusi nu este o regula absoluta si sunt unele temple shinto care sunt in mod autentic vechi.

In schimb templele budiste, cum este si Koofuku, nu au fost afectate nici de furia distructiva impotriva castelelor, si nici nu sunt tinute sa se purifice periodic. Asa ca se pastreaza destule monumente vechi.