marți, 11 martie 2014

Closer to the Moon

http://www.mandragoramovies.com/

Closer to the Moon, USA, Romania, Polonia, 2014, regia. Nae Caramfil, cu Vera Farmiga, Mark Strong, Anton Lesser

Nae Caramfil a ajuns să facă film în America. Şi în mod sigur merită. Cred că e singurul regizor de pe la noi care a dovedit că ştie să facă filme bune pentru public şi nu pentru festivaluri.

Closer to the Moon foloseşte ca poveste de fundal isprava marelui jaf bancar din perioada comunistă şi felul cum comuniştii au înţeles să facă un film "educativ" în care să reconstituie jaful. Dacă ne gândim bine lui Nae Caramfil îi place să facă filme despre filme.

Însă nu vă aşteptaţi la un film despre comunism. Povestea şi atmosfera de comunism de anii 50 sunt doar un fundal şi un pretext. Filmul este unul despre liberatate, în stilul filmelor americane care preamăresc libertatea asumată în toată splendoarea ei, fie şi cu preţul vieţii. Plus un film despre cum se face un film, ca joc al aparenţelor, şi autoironic, căci filmul reconstituire comunist se face fără regizor, care e mai tot timpul beat.

Bine jucat, vedetele Vera Farmiga şi Merk Strong îşi intră bine în rol, cu o menţiune pecială pentru Anton Lesser (îl ştiţi de pe la seriale BBC) care joacă excepţional rolul de Securist român încât mai tot timpul m-am întrebat ce actor român o fi ăsta (mimica şi atitudinea sunt atât de româneşti, încât nu am putut să cred că un strâin le poate surprinde atât de bine).

Să sperăm că Nae Caramfil va vinde bine acest film în America, are toate şansele să fie aşa cu o promovare adecvată, şi va mai avea şanse să facă şi alte filme, captând în acelaşi timp şi mai multă încredere de la producătorii de peste ocean.

Niciun comentariu: