marți, 6 mai 2014

Snow White and the Seven Dwarfs


Pentru ca am de gand sa va plictisesc cu o trecere in revista a filmelor de animatie, o sa incep cu ...inceputul. Adica primul film de animatie de lung metraj: Alba ca Zăpada. Era in 1937 si pina atunci se facusera doar filme de animatie short. Pastile concentrate in jurul unui gag sau unei serii d egag-uri inrudite ca tema.

A fost la vremea lui o revoluţie. Nimeni nu credea că ideea lui Disney de a face un lung metraj de animaţie va avea succes. Disney a riscat tot în acest proiect şi a câştigat: a devenit genialul Disney, figură emblematică a cinematografiei.

Disney avea un extraordinar simţ al naraţiunii cinematografice. Deşi el era doar producător, şi lăsa echipa sa de realizatori (întotdeauna excelent aleasă) să se ocupe de detaliile producţiei, avea un cuvânt greu de spus în a decide ce merge şi ce nu merge. Astfel că nu poţi să nu admiri simţul extraordinar în a şti să spună o poveste în imagini. Intriga este simplificată la maxim, practic în 5 minute estii în poveste, iar personajele au fost deja caracterizate (inclusiv prinţul care în naraţiunea originală apare abia pe undeva pe la sfârşit). 

Scenele sunt alese cu grijă. Sunt scene specifice lumii copilăriei (a face curăţenie, a te spăla pe mâini, a cânta un cântecel în joacă, a descoperi lumea - atât din perspectiva prinţesei cât şi a piticilor).

Sentimentele sunt redate prin participarea unei întregi lumi de personaje secundare (în principal lumea animalelor) care subliniază fiecare moment.

Este desigir o poveste fantastică, unde pactul narativ cu spectatorul trebuie subliniat prin mijloace de expresie bine alese (altfel drama va cădea în ridicol). Iar Disney şi echipa sa au ales genial. Expresionismul (de altfel la modă în cinematografia germană a anilor 1920) a fost ales ca stil. Alegere care va influenta toata cinematografia fantasy. Daca veti privi orice film fantastic, indiferent cat de sofisticate sunt mijloacele cu care este el facut, veti recunoaste amprenta stilului expresionist. Pentru ca Disnay cu Alba ca Zăpada a stabilit standardul - aşa trebuie să arate un film fantastic.

Niciun comentariu: