luni, 28 iulie 2014

Clafoutis



Intai sa ma explic: restaurantele frantuzesti nu prea au reusit sa ma impresioneze cine stie stie ce. Trecand peste problema meschinariei portiilor, doua firmituri asezate decorativ pe o farfurie neaparat mareeeee, asa se pare ca e obiceiul, bucataria de restaurant fratuzesc e o pacaleala: mancaruri care se gatesc cu efort si riscuri minime pentru bucatar, totul acoperit de o prezentare frumoasa si de calitatea ingredientelor. Sigur, esti constient de regula celor 20 maxim 30 de minute in care chelnerul trebuie sa-ti aduca mancarea pe masa la restaurant, dar asa economie de mijloace ca in restaurantele frantuzesti mai rar.

Totusi cate ceva e de invatat. Un exemplu e clafoutis. Un desert extreme de usor de facut, dar delicios.

Eu am facut un clafoutis cu caise, dar se poate face si cu cirese, visine, fructe de padure, sau orice fruct dulce-acrisor cu pulpa relative moale.

Ingredinete:

125 g faina
250 ml lapte
2 oua
60 g zahar
50 g unt topit
esenta de vanilie
fructe cat sa acoperiti suprafata tavei.

Cantitatile sunt suficiente pentru o tava cu diametrul de 23 cm. Puteti sa faceti prajitura si intr-o tigaie de Teflon, daca nu are un maner de plastic care sa se topeasca in cuptor.

Se unge tava cu unt. Se aseaza fructele (ciresele merg si cu samburi, caisele se pun in jumatati) cat sa acopere suprafata tavii. SE presara cu putin zahar ca sa lase ceva suc, cat va ocupati cu aluatul.

Intr-un castron se amesteca restul ingredientelor.  E practic un aluat de clatite.

Se toarna aluatul peste fructe.

Se da la cuptorul care a fost incalzit in prealabil la 220 grade (maxim- la cuptoarele obisnuite).

Se coace 40-45 de minute.

Presarati cu zahar pudra. De preferinta se consuma cald.

Niciun comentariu: